Milliós adományt kapott a világ egyik legnagyobb zsidó történelmi gyűjteménye

Megőrzésre, digitalizálásra és az archívum kibővítésére kapott támogatást az amerikai székhelyű Center for Jewish History egy brit családtól.

Sir Len Blavatnik, Nagy-Britannia negyedik leggazdagabb ember döntött úgy, hogy egymillió dollárt adományoz a tekintélyes szervezetnek írja a Jewish News.

A lap kiemeli, hogy

a világon Izraelen kívül öt tagszervezetével együtt a New York-i központú Center for Jewish History rendelkezik a legnagyobb, zsidó történelmi örökséget tartalmazó gyűjteménnyel.

A tervek szerint az állagmegőrzés mellett további fejlődésre és bővítésre is lehetőség nyílik majd az eddig is tekintélyes kollekció gazdáinak.

Egy, a sok millió dokumentumból, amelyből lehet az amerikai gyűjteményben is egy példány (Fotó: Forteplan)

Az öt tagszervezet Amerikai Zsidó Történelmi Társaság, az Amerikai Szefárdok Szövetsége, a Leo Baeck Intézet, a Jesiva Egyetem és Múzeum és az YIVO Zsidó Kutatóintézet már eddig is együttesen több mint öt mérföldnyi (mintegy hat kilométer) archív dokumentumot kezelt. Ezen kívül

a páratlan kollekció félmillió kötet könyvvel is büszkélkedhet, természetesen több tucat nyelven és alfabetikus rendszerben. Ehhez jön még a hétmillió digitális cikket és ezer műalkotást, tárgyat, textíliát és felvételt tartalmazó gyűjtemény.

A tudósok és kutatók számára megkerülhetetlen intézményt évtizedek óta már eddig is több ezren keresték fel. Többek között a kora újkori rabbinikus bíróságok működését, a vérvádakat és a kabbala filozófiájának az Egyesült Államok alapítására kifejtett hatását tanulmányozták emlékeztet a Jewish News cikke.