Izrael másfél millió adagot rendelhet az orosz koronavírus elleni vakcinából

Zeev Rothstein, a Hádásszá Orvosi Központ főigazgatója és az Izraeli Egészségügyi Minisztérium gyógyszer-allokációs rendszerének elnöke csütörtökön egy a Ynet-nek adott interjúban bejelentette, hogy a Hádásszá Kórház 1,5 millió adag orosz koronavírus-vakcinát rendelt és azok engedélyezésének folyamatát is megindítja, ha az első kísérletek sikeresek lesznek. Teszik ezt annak ellenére, hogy sokan aggódnak a vakcina biztonsága és a fejlesztését kísérő szabályozás minősége miatt – írja a The Jewish Press.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy Moszkva készen áll a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos együttműködésére, különösen Európával, és rámutatott, hogy Oroszországban a Sputnik V. orosz koronavírus elleni vakcinát már regisztrálták, további két oltás kidolgozása pedig folyamatban van.

„Készek vagyunk együttműködni másokkal az oltás terén, különösen az Európa Tanács körében” – mondta a potenciális együttműködésekkel kapcsolatban Lavrov.

Rothstein professzor kifejtette, hogy az orosz vakcina azután kerülhet felhasználásra Izraelben, miután a Sputnik V. kereskedelmi forgalomba került, és miután regisztrációs folyamatai Izraelben is befejeződnek.

„Egyelőre benyújtottuk az oltást az Egészségügyi Minisztériumhoz jóváhagyásra, ezzel párhuzamosan, ha azt az izraeli hatóságok is jóváhagyják, másfél millió adagra kaptunk vásárlási opciót” – mondta Rothstein.

„Ha eleve kizárnánk az orosz vakcinát, később pedig kiderülne, hogy más országok sikerrel alkalmazzák, csak magunkat hibáztathatnánk” – figyelmeztetett Rothstein professzor.

Rothstein professzor szerint a bizonyítékok az orosz oltóanyag biztonsága mellett szólnak. „Nagyon nagyra értékeljük az orosz vakcinát” – mondta. „A moszkvai Hádásszá kórház is részt vett az oltóanyag kifejlesztésében, szakembereink pedig nagyon ígéretes dolgokról számolnak be. Jelenleg a biztonságról és nem a hatékonyságról beszélünk és amikor a kutatás befejeződik megtudjuk, hogy valóban hatékony-e. A világon sok vállalat által végzett vizsgálatot leállítottak, különböző biztonsági okok miatt. Az orosz oltást nem állították le, és egyik beoltott betegnél sem voltak mellékhatások ”- mondta Rothstein, aki hozzátette, hogy bár az orosz oltásra nem vonatkozik ugyanolyan szintű szabályozás, mint a nyugati vállalatoknál, Oroszországban „ugyanúgy mindenről jelentenek, csakúgy mint másutt”.

Rothstein szerint sokan alábecsülik az orosz vakcina hatékonyságát politikai és gazdasági megfontolások miatt. „A vírus elleni küzdelem dollármilliárdokat emészt fel világszerte” – mondta. „Nem csak Oroszország és az Egyesült Államok, de a kelet-ázsiai és az európai országok is megpróbálják előállítani a védőoltást. Mivel a vírus közben szedi áldozatait, nem engedhetjük meg magunknak, hogy figyelmen kívül hagyjuk az orosz vakcinát. ”

„Ha a vizsgálatok végén kiderül, hogy az orosz oltás hatástalan, akkor természetesen nem fogjuk használni” – mondta. „Nagyon jó szabályozási rendszerünk van, amiben maximálisan megbízom.”