Az Európai Unió külügyi szolgálata a palesztin épületek bontásának leállítására szólította fel Izraelt

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön kiadott nyilatkozatában a ciszjordániai területen álló palesztin épületek lebontásának azonnali leállítására szólította fel Izraelt, mert ezzel véleménye szerint akadályozza a térséget sújtó konfliktus két államon (Izrael mellett a palesztin államon) alapuló békés megoldásának megvalósulását is – írja az MTI.

Az uniós külügyi szolgálat arra emlékeztetett, hogy a hét folyamán Izrael több mint 70 épületet bontott le a Jordán folyó völgyében, köztük higiéniai létesítményeket és olyan lakóházakat, amelyek negyvenegy gyermeket nevelő tizenegy palesztin család otthonául szolgáltak. A bontás olyan palesztin iskolákat is fenyeget a régióban – szám szerint 52-t -, amelyek működését az Európai Unió és több tagállama is társfinanszírozta.

Kijelentették: a tanulás alapvető emberi jog, amelyhez a biztonságos iskolai környezetet védeni és támogatni kell.

„Izrael állítsa le minden lakó- és iskolaépület bontását, beleértve az unió által finanszírozott létesítményekét is, különös tekintettel a koronavírus-járvány humanitárius hatásaira” – emelte ki nyilatkozatában az uniós külügyi szolgálat.