Zsidó villamos is van már

Németország 2021-ben ünnepeli az 1700 éves németországi (askenáz) zsidó örökséget. A nagyszabású programsorozat első elemeként indították útjára azt a Dávid-csillagokkal matricázott villamoskocsit, amely az eseménysort bevezeti a kölni lakosság körében — újságolja a zsido.com.

I. Constantinus császár időszámításunk szerint 321-ben írt levelet Kölnbe (decurionibus Agrippiniensibus), melyben az egész birodalomban megengedte, hogy a városi tanácsokba zsidókat is beválaszthassanak. Habár a törvény megtartásáról jelenleg nem rendelkezünk bővebb információkkal, a dokumentum azért fontos, mert ez az első írásos emlék, mely az Alpoktól északra zsidó közösség meglétét feltételezi. A történészek ezt a Vatikánban őrzött császári levelet tekintik a németországi zsidó közösségek kezdetének, így ebből következően jövőre ünneplik az 1700. évfordulójukat.

Október 22-én állították forgalomba azt a Dávid-csillagokkal felmatricázott villamost, mely az 1700 éves németországi zsidó örökséget hivatott ünnepelni. Henriette Reker, a város polgármester asszonya a következőt mondta az akcióról:

„Ez a villamoskocsi egyértelmű elköteleződésünket fejezi ki a kölni zsidó lakosság felé és úgyszintén a zsidó örökség iránt. Ez a villamos egyértelműen kifejezi azt is, hogy Köln elképzelhetetlen lenne az 1700 éves zsidó közösség nélkül.”

A villamos oldalán szerepel a „Schalömchen Köln!” felirat is, mely a nyugatnémet nyelvájárású jiddisben egy barátságos üdvözlésforma. A villamos üzenete tehát univerzálisabb, nem csupán a történelmi és vallási örökségre, hanem a rasszizmus és a kirekesztés minden formája elleni küzdelemre is felhívja a figyelmet.

A Dávid-csillaggal dekorált villamos Köln 1-es, 7-es, 9-es, 12-es és 15-ös vonalán közlekedik majd a következő két évben.

A kölni zsidók történetéről bővebben az eredeti cikkben itt olvashat.