„Trump” és „MAGA” feliratokat festettek egy zsidó temető sírjaira

A graffitiket azon a napon fedezték fel a Michigan állambeli Grand Rapids-ban, amikor az amerikai elnök ebben a városban tartott kampánybeszédet. Tisztviselők szerint egyelőre nincs bizonyíték kifejezetten antiszemita indíttatású rongálásra – írja a The Times of Israel.

A graffitiket napokkal az amerikai elnökválasztás előtt festették abban a Michigan államban, mely kulcsfontosságú állam az választás kimenetele szempontjából.

A Grand Rapids városában található 100 éves temető az izraeli Ahavát Congregation konzervatív zsinagógához tartozik. David Krishef rabbi szerint a rongálást hétfőn fedezték fel, és feltehetően a hétvégén történt.

Krishef elmondta, hogy a rongálás miatt a rendőrséghez fordultak. Azonban mind ő, mind a Rágalmazásellenes Liga (ADL) helyi igazgatója elmondta, hogy túl korai volt a rongálást antiszemitizmusnak nevezni.

„Halloween hétvége van, és a feliratok egyelőre nem arra utalnak, hogy kifejezetten antiszemita rongálásról volna szó ” – mondta Krishef a Jewish Telegraphic Agency-nek.

„Nem kell antiszemitizmust kiáltani, amíg nem bizonyosodik be, hogy az történt” – mondta Krishef.

Az ADL michigani irodája által a Twitteren közzétett fotók szerint több síremléket vörös festékkel fújtak le, melyeken a „TRUMP” és a „MAGA” felirat olvasható. Ez utóbbi Trump kampányszlogenjének rövidítése: „Make America Great Again”, azaz „Tegyük ismét naggyá Amerikát”.

A rongálás nagyjából egy évvel azután történt, hogy a város reform zsinagógáját, Temple Emanuelt neonáci plakátokkal ragasztotta tele egy szélsőséges csoport.

Bár az akkori eset az antiszemitizmus egyértelmű példája volt, mondta Carolyn Normandin, az ADL Michigan regionális igazgatója, az Ahavát Israel temető rongálása nem annyira egyértelmű. Normandin ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ADL továbbra is vizsgálja az esetet.

A belbiztonsági tisztviselők, valamint az ADL és más zsidó biztonsági szakemberek figyelmeztettek a szavazást övező szélsőséges tevékenységekre. A múlt hónapban egy szélsőséges csoportot tartóztattak le, akik Gretchen Whitmer michigani kormányzót akarták elrabolni. A csoport állítólagos vezetője Grand Rapids környékéről származik. Egy másik szélsőséges csoport, egy új zsinagógát megrongáló neonáci banda vezetőjét a múlt héten tartóztatták le Michigan másik részén.

Krishef szerint ezt a temetőt még soha nem érte rongálás. Az Ahavát Israel 120 tagú, 125 éves gyülekezet. A 200 ezer lakosú város zsidó közösségének száma alig kevesebb, mint 1000 – mondta Krishef.

A rongálásról szóló nyilatkozatában a michigani Demokrata Zsidó Választmány kijelentette, hogy „ezt a rémes cselekedetet a 2020-as választások előestéjén követték el, hogy üzenetet küldjenek az elnök ellenfeleinek és különösen a zsidó szavazóknak”.

Két hónap alatt már a második Delaware-i Chábád központot gyújtották fel

A helyi rendőrség még az előző gyújtogatás elkövetőit sem találta meg.