Olimpiai bajnokok kidusa Budapesten

Különleges sábesze volt több világhírű olimpiai bajnok úszónak Budapesten. A Nemzetközi Úszóliga (ISL) sztárjai izraeli sportolókkal közösen fogadták az ünnepet az EMIH-től kapott sábeszi csomaggal.

Összesen nyolc olimpiai aranyérem büszke tulajdonosait is meghívta a péntek esti sábesz-váró kidusra Jakov Tourmakin, Izrael legeredményesebb úszója,

aki a minap adott exkluzív interjút a Neokohnnak (a beszélgetést hamarosan olvashatják oldalunkon).

A sportoló többek között beszélt arról is, hogy amikor külföldön szerepel versenyeken, sokszor a helyi zsidóság Chabad munkatársainak meghívására szokott részt venni sábeszi istentiszteleteken. Így történt ez most is, miután

Glitzenstein Sámuel újlipótvárosi rabbi közbenjárásával két sábeszi csomagot juttattak el a sportoló szállodájához.

Jakov Tourmakin, a londoni nyári játékok döntőse, több korábbi ifjúsági Európa-bajnokság érmese, Izrael legjobb hátúszója egyike annak a több mint 300 úszónak, akik a magyar fővárosban szerepelnek az idei esztendő legfontosabb nemzetközi úszóversenyén.

L’Chaim! Sztár-sábesz Budapesten. Forrás: Jakov Tourmakin.

Az ISL — a pandémia miatt elmaradt tokiói olimpia helyett — idén az elsőszámú seregszemléje lett az úszósport legjobbjainak. A sorozat közép- és elődöntői Budapesten ezekben a napokban zajlanak, és hat héten keresztül (!) folytatódnak.

Gyakorlatilag hemzsegnek a sportág világsztárjai a Margit-szigeten, ahol a kormány több száz milliós támogatásának is köszönhetően, a lehető legbiztonságosabb keretek között izolálták el őket egy mesterséges buborékban. 

Csaknem ötven ország sportolói — ötnaponként koronavírus tesztelésekkel szűrve — mérettetnek meg a 10 csapat küzdelmeiben. Hosszú Katinka, hazánk háromszoros olimpiai bajnoka saját egyesületével, az Ironnal képviselteti magát. Ebbe a csapatba kapott meghívást Tourmakin is. Rajta kívül még három izraeli úszó is részese a november közepéig tartó versenysorozatnak.

A pénzdíjas verseny riválisai közül péntek este páran összejöttek, hogy közösen emlékezzenek meg egy kidus és némi finom kóser barhesz társaságában a sábesz eljöveteléről. Szintén jelent volt a sorozatot jelenleg vezető, Cali Condors csapatának vezetője, Jason Lezak is és Lenny Krayzelburg, az LA Curent főnöke is.

Tourmakin mindkét sábeszi vendége igazi sztárja a sportnak, és tagjai az amerikai zsidó hírességek csarnokának is, ami nem véletlen: egyenként négy-négy olimpiai aranyérmet nyertek. 

A pandémia miatt az ISL úszóversenyei zártkörűek, helyszíni nézők nélkül rendezik a futamokat. Az érdeklődők a köztelevízió M4-es sportcsatornáján élőben követhetik az eseményeket.

A mai versenynap egyik remek teljesítménye az izraeli Andi Murezhez kapcsolódik, aki már a harmadik országos csúcsát érte el az ISL mostani idényében, és női 200 méter gyorson egy másodpercet javított a korábbi rekordon.

Mark Spitz Szulejmániról és az antiszemitizmusról is beszélt Budapesten

A világ leghíresebb zsidó sportolója nem tud sokat magyar őseiről, de kíváncsian hallgatta a tiszteletére összegyűltek kis csoportját, sőt, egy nagylelkű gesztussal is támogatta a helyi Maccabi VAC egyesületét.