Orbán Viktor beszéde kiverte a biztosítékot Moszkvában

„Durván kiforgatta a történelmi igazságot” Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a „szovjet megszállás emlékművének” nevezte a budapesti Szabadság téren felállított obeliszket, Moszkva fellép a „történelemhamisítás” ellen — közölte az orosz külügyi szóvivő. „A náci és a kommunista diktatúra is szörnyű és embertelen”– így reagált Menczer Tamás külügyi államtitkár.

Marija Zaharova a magyar kormányfőnek a Szabadság téren október 27-én, George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrának felavatásakor elmondott beszédét kifogásolta.

Állásfoglalásában azt írta:

„Az effajta kijelentések durván kiforgatják a történelmi igazságot és a második világháború eseményeit, amelynek végeredményét a nürnbergi bíróság megfelelő ítéletei rögzítették.

Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a horthysta Magyarország, Adolf Hitler legközelebbi szövetségese, aktív szerepet játszott Csehszlovákia felosztásában és a Jugoszlávia elleni hitleri agresszióban, 1941. június 27-én kezdeményezőleg csatlakozott a náci Németország Szovjetunió elleni támadásához és a megszállt területeken a békés lakosság és a szovjet hadifoglyok ellen elkövetett tömeges bűncselekményekkel tüntette ki magá” — írta Zaharova.

Az orosz külügyi tárca szóvivője azt hangsúlyozta, hogy a Vörös Hadsereg „megszabadítva Európa népeit a barna pestistől, békét és szabadságot hozott nekik”. Mint írta: Budapestnek „a fasiszta megszállás alól való felszabadításáért” 80 ezer szovjet katona vesztette életét.

Orbán Viktor miniszterelnök és David Cornstein amerikai nagykövet a George H. W. Bush volt amerikai elnök tiszteletére emelt szobor avatásán a Szabadság téren. Moszkvának nem tetszett a beszéd. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Jelenleg egyes államokban az a tendencia figyelhető meg, hogy megpróbálják elhallgatni ezt a tényt és elhallgatni hazánk szerepét a fasizmus felett aratott győzelemben, elkenni egyes fővárosoknak a háborús időszak bűncselekményeiben való történelmi felelősségét, tisztára mosni a náci csatlósokat. A jövőben is határozottan fel fogunk lépni az ilyen hamisítások ellen” — állt az orosz külügyi szóvivő nyilatkozatában.

„A náci és a kommunista diktatúra is szörnyű és embertelen, örülünk, hogy Magyarország mindkettőtől megszabadult” — így reagált Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán Zaharova közleményére.

Zaharova egyébként szeptember óriási diplomáciai botrányt kavart azzal, hogy egy erősen kifogásolható stílusú Facebook-posztban kigúnyolta a szerb államfőt. Végül maga Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kért bocsánatot Aleksandar Vucictól.

Orbán: a magyarok számára Amerika a szabadság hazája

Erről beszélt Orbán Viktor George H. W. Bush néhai amerikai elnök Szabadság téri szobrának avatásán, majd kitüntette David B. Cornstein távozó amerikai nagykövetet is.