Az imámok elfogadták az antiszemitizmus bevett definícióját

A világ legnagyobb, muszlim vallási vezetőket tömörítő szervezete az iszlám többségű Albánia után szintén elfogadta a Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság (IHRA) antiszemitizmus-definícióját.

A Jewish News Syndicate beszámolója szerint a héten egyhangúlag elfogadták a világ egyik legismertebb, iszlám vallási vezetőket tömörítő szervezete, a Global Imams Council (Imámok Globális Tanácsa, GIC) tagjai azt a nemzetközileg bevett antiszemitizmus-definíciót, amely iránymutató az antiszemitizmussal és Izrael-ellenességgel szembeni küzdelem nemzetközi jogi szabályozásában.

„Örömmel jelentjük, hogy bizottságunk egy sikeres és demokratikus referendum formájában elfogadta az IHRA definicióját”

— fogalmazott a GIC a közleményében. A Nemzetközi Holokauszt Emlékbizottság 2016-ban alkototta meg a jelenlegi legkorszerűbb nemzetközi antiszemitizmus-definíciót, amelyhez egyetemes jogi ajánlásokat is megfogalmaztak.

Imam al-Budairi, a GIC szervezet iraki elnöke hozzátette:

„Olyan világban élünk, ahol növekszik az antiszemitizmus, és egyre több a terrortámadás is. Mindezek miatt nekünk mint vallási vezetőknek, muszlim imámoknak különösképp, még nagyobb a felelősségünk.”

A GIC külön köszönetet mondott az amerikai külügyminisztériumnak, amelynek az antiszemitizmus elleni harccal megbízott különleges megbízottja oroszlánrészt vállalt a kedvező fejleményben.

A muszlim vallási vezetőket tömörítő szervezetnek a világon több mint 1000 tagja van. Ez a legújabb iszlám hitű közösség, amely a muszlim többségű Albánia után csatlakozott a több mint 30 ország által már elfogadott egyezményhez.

Első muszlim országként Albánia is elfogadta az antiszemitizmus bevett definícióját

A gesztus napokkal az antiszemitizmus elleni első balkáni konferencia előtt érkezett, amelynek a tiranai parlament lesz a helyszíne.