Volt maláj miniszterelnök: „szabad franciákat ölni!”

Malajzia volt miniszterelnöke, Mohamad Mahathir csütörtökön kijelentette, hogy a muzulmánoknak joguk van „francia emberek millióinak megölésére”, röviddel azután, hogy egy terrorista halálos merényletet hajtott végre Nizzában – számol be a France24 híroldal.

Három embert öltek meg egy dél-franciaországi város templomában, a támadó legalább egyiküknek elvágta a torkát, amelyet a hatóságok az országot megrázó legújabb dzsihadista támadásként kezeltek.

Röviddel ezután Mahathir – a muzulmán többségű Malajzia volt miniszterelnöke – rendkívüli kirohanást rendezett a Twitteren.

Mahathir a francia tanár lefejezésére hivatkozva, akit azért öltek meg, mert megmutatta a diákoknak Mohammed prófétáról szóló karikatúrákat, azt mondta, hogy nem helyesli ugyan ezt a támadást, de a véleménynyilvánítás szabadsága nem foglalja magában a „mások megsértését”.

„Feldühödött emberek vallástól függetlenül gyilkolnak”

– mondta a 95 éves politikus, aki korábban a zsidókat és az LMBT közösségét támadó megjegyzések miatt kapott éles kritikát.

„A franciák történelmük során emberek millióit ölték meg. Sokan közülük muzulmánok voltak. A muszlimoknak joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múltbéli mészárlások miatt.”

Mahathir, aki kétszer, összesen 24 éven át volt maláj miniszterelnök, azt mondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök „nem mutatja, hogy civilizált volna”, illetve azt mondta róla, hogy „nagyon primitív”.

„A franciáknak meg kell tanítaniuk népüknek, hogy tartsák tiszteletben mások érzéseit. Mivel minden muszlimot és a muszlim vallást hibáztatták azért, amit egy feldühödött ember tett, a muszlimoknak joguk van megbüntetni a franciákat.

„A bojkott nem kompenzálja a franciák által ezekben az években elkövetett hibákat” – vélte.

Mint ismeretes, Samuel Paty tanár lefejezése arra késztette Macront, hogy megígérje az iszlám szélsőségesség visszaszorítását, azonban a lépés feszültséget keltett Franciaország ellen több muszlim országban is, ahol számos tiltakozás tört ki, sok helyen pedig a francia áruk bojkottját sürgetik.