Köze lehet a török kormány uszításának a nizzai eseményekhez?

A Jerusalem Post azt igyekszik megfejteni, hogy a török kormánynak lehet-e köze a Franciaországban történt terrorista merényletekhez.

Ma ismét terrortámadás történt egy franciaországi templomnál az egy hete tartó török ​​uszítás után, mely uszítások magukba foglalták a francia termékek bojkottjára történő felhívást és Emmanuel Macron francia elnököt érintő sértéseket, s hogy a török sajtó franciákat újkori „keresztes hadjáratokhoz” hasonlítja.

Ankarának nyilvánvalóan sikerült legalább egy embert radikalizálnia, aki rátámadt egy templomlátogatóra – írja az izraeli lapban Seth Frantzman.

A „késsel hadonászó ember csütörtökön három embert megölt és több embert megsebesített a dél-franciaországi Notre-Dame de Nice-bazilikában történt támadásában” – jelentette a France24. Nizza polgármestere az esetet terrorcselekménynek nevezte.

A módszer, melyet a támadáskor használtak olyan volt, mint „a bátor francia tanárral szemben alkalmazott módszer” – írja az Egyesült Arab Emírségekben kiadott The National angol nyelvű napilap, utalva Samuel Patyra, akit egy tinédzser majdnem két hete lefejezett, miután az egyik tanuló apja felbujtott ellene, mert állítólag Mohamed prófétát gúnyoló rajzfilmeket mutatott be az osztályban.

Törökország felbujtó kampányt indított Franciaország ellen, amelyet a kormányzó AK-párt vezet, és kormánypárti médiagépezete, például a Daily Sabah, az Anadolu Agency és a TRT (Török Rádió és Televízió Részvénytársaság) irányít.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég tartott beszédében Macron francia elnök ellen uszított, azt állítva, hogy lelkileg instabil, Törökország pedig jogi lépésekkel fenyegeti a Charlie Hebdo magazint a török elnököt gúnyoló karikatúrák közlése miatt.

A francia elnök kijelentései Bangladesben és másutt a szélsőséges iszlamisták tiltakozásaihoz vezettek, a szervezetek a Muszlim Testvériséghez köthetők, amelyek pedig Ankara kormánypártjához kapcsolható.

Törökország célja, hogy válságot szítson Franciaországgal, és a radikalizálódásra hajlamos fiatalokat támadások végrehajtására ösztönözze Franciaországban. A múltban Törökország megtámadta szomszédainak többségét, megtámadott békés tüntetőket Washingtonban Erdogan ottani látogatása során, valamint merényleteket hajtott végre Európában és Szíriában.

Meg kell állítani az iszlamista szélsőségeseket, és szembe kell nézni a radikálisokkal – mondták a francia tisztviselők. Törökország elkötelezte magát a feszültség továbbszítása iránt, ez pedig gyilkos terrortámadásokhoz vezetett – írja a Jerusalem Post szerzője.