Antiszemitizmus elleni csúcs zajlott a balkáni országok részvételével

Az Egyesült Államok, Izrael és számos délkelet-európai ország – köztük Albánia, Koszovó, Észak-Macedónia és Montenegró – legfelsőbb tisztviselői vettek részt szerdán az antiszemitizmus elleni első balkáni fórumon – írja az Algemeiner.

Az eseményre azután került sor, hogy Albánia nemrégiben elfogadta a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) antiszemitizmus-definícióját.

Az Antiszemitizmus Elleni Harc Mozgalom sajtóközleménye – amely az albán parlamenttel és a Zsidó Ügynökséggel együtt segítette az esemény megszervezését – a következőképpen fogalmaz: „A résztvevők megvitatták, hogyan működhetnek együtt a balkáni országok az antiszemitizmus felszámolásával, jobb, toleránsabb társadalmak létrehozásának érdekében jövőbeni generációk számára. Az IHRA definíció elfogadásának fontos szerepe van ebben a folyamatban.”

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az online gyűlésen elmondta: „Azért vagyunk itt, mert az antiszemitizmus sajnos ma is köztünk él. Azonban ahhoz, hogy az előttünk álló nemzedékek számára egy jobb világot teremtsünk, először meg kell határoznunk ezt a fenyegetést és világosan meg kell értenünk”, majd hozzátette: „Az antiszemitizmus elleni küzdelem sürgető feladat, különösen mivel a pandémiában emelkedés tapasztalható”.

David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke kijelentette: „A szégyenteljes és szomorú igazság az, hogy 2020-ban, 75 évvel a második világháború befejezése után Európa-szerte sok zsidó ember nem élhet gondtalan életet.”

„Ez azt mutatja, hogy soha nem szabad pihennünk, soha nem szabad abbahagynunk, soha nem szabad azt gondolnunk, hogy az a történet, amelyről azt hittük, hogy több mint 75 évvel ezelőtt már megtörtént, nem ismételheti meg önmagát” – folytatta.

Edi Rama albán miniszterelnök azt mondta: „Folytatnunk kell az antiszemitizmus elleni küzdelem minden formáját, hiszen az nemcsak a zsidókat és Izraelt fenyegeti, hanem civilizációnkat és értékeinket is.”

Az albán miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy az online antiszemitizmus is veszélyt jelent: „Ne felejtsük el, hogy a legelső pogromok a zsidók elleni„ hamis hírekből ”és rágalmazásokból fakadtak. Igy kezdődött minden. Mindez ma leginkább a digitális világban terjed. A digitális társadalom nagy fejlődés előtt áll, ugyanakkor ez nem válhat irányíthatatlan rémálommá. ”

Yariv Levin, az izraeli Kneszet házelnöke elmondta: „Az antiszemitizmus nemcsak az internet legsötétebb zugaiban, hanem a nyílt térben is jelen van. Meg kell ismernünk azt, hogy miként kerültünk ide és hogyan tudunk harcolni ellene. Az összes rendelkezésre álló eszközt, jogszabályokat, oktatást fel kell használnunk a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus megakadályozására. Sürgetnünk kell az antiszemitizmus IHRA definíciójának elfogadását. Remélem, hogy Albánia szavazásának üzenete inspirálja a Balkán és a világ többi parlamentjét. ”