Rács mögé kerül a temetőgyalázó dán neonáci

A 39 éves neonáci egy évet kapott a randersi temető meggyalázása miatt — értesült a zsido.com.

A bíróság temető megszentségtelenítése és durva vandalizmus miatt hozott ítéletet a 2019 novemberében elkövetett bűncselekmények miatt. A szabadságvesztésre ítélt férfinak egy 28 éves bűntársa is volt, az ő ítéletét még nem hirdették ki. A két elkövető a Koppenhágától 177 km-re nyugatra fekvő Randers zsidó temetőjében garázdálkodott: 84 sírkövet rongáltak meg zöld festékkel és többet ki is döntöttek a helyéről.

A nyomozás gyors sikert hozott és néhány nappal a bűncselekmény után már el is fogták mindkét elkövetőt. További két ügyben is elmarasztalták őket: egy épületre Dávid-csillagokat mázoltak, továbbá a neonáci Északi Ellenállási Mozgalom (NMR) matricáit ragasztották szivárványszínűre festett köztéri padokra.

“E cselekmények célja a félelemkeltés, illetve mások megalázása és zaklatása volt, vallási meggyőződésük, etnikai hovatartozásuk vagy szexuális orientációjuk miatt”

– mondta Cathrine Brunsgaard Jacobsen rendőrségi ügyész.

A 39 éves elkövető az Északi Ellenállási Mozgalom dániai csoportjának egyik vezetője. A bűncselekmény elkövetésének napján Dánia és Svédország több városában olyan sárga, Dávid-csillag alakú matricák jelentek meg, melyek a második világháborúban, a zsidók megkülönböztetésére szolgáló sárga csillagot mintázták. Dániában egyre nagyobb gondot okoz az antiszemitizmus. A zsidóellenes atrocitások száma folyamatosan emelkedett az elmúlt években.

Zsidó sírokat rongáltak meg Dániában

Vandálok nyolcvan sírt rongáltak meg a nyugat-dániai Randers városában.