Gázüzlet mentheti meg Libanont

Ha szerencséjük van, komoly földgázkincs lehet a felségvizeiken, ezért is érdekük a határok rendezése Izraellel – írja a privátbankár.hu.

Washington közvetítésével Libanon és Izrael három hete tárgyalásokat kezdett vitatott tengeri határukról. Amennyiben Libanon rendezné tengeri határait, és felségvizein földgázkincset találna, az sokat segítene a gazdaságon és a béke kilátásain – írja a lap.

Alig egy évvel lemondása után múlt csütörtökön a Nyugat bizalmát élvező Szaád al-Haríri ismét megbízást kapott a parlamenttől Libanon kormányzására. Haríri mindenképpen végre akarja hajtani a Macron francia elnök által javasolt – vagy inkább követelt – reformokat, és meg akarja szerezni az ezért cserébe ajánlott nemzetközi segélyeket.

Az egyébként hivatalosan még mindig háborúban álló Libanon és Izrael két hete kezdett tárgyalásokba, ezen a héten pedig már a második forduló következik.

A síita Hezbollah és a vele szövetséges Amal mozgalom is jóváhagyta a tárgyalásokat. A „síita duó” óriási belpolitikai nyomás alatt áll. A keresztény és szunnita népesség jó része a síita milíciákat teszi felelőssé az ország nemzetközi elszigeteltségéért és a gazdaság összeomlásáért. Ebben a politikai helyzetben a két síita alakulat nem merte tovább akadályozni a tengeri határról szóló tárgyalásokat – írja a lap.

Lehet, hogy Libanon hamarosan békét köt a „cionista ellenséggel”?

A zsidó állam abban reménykedik, hogy a tárgyalások végre a kapcsolatok normalizálásához vezetnek. 

Az elmúlt években nagy földgázmezőket találtak a geológusok az izraeli, egyiptomi és ciprusi felségvizeken. Izrael már jelenleg is gázexportőr Egyiptom és Jordánia irányába. Miközben a tengeri földgázmezők szítják a feszültséget Törökországgal, addig Libanon és Izrael között a béke elősegítője lehet.

A földgáz tényleges kiviteléhez Libanonnak szüksége van az Eastmed Gas Forum támogatására. Ebben a nemzetközi szervezetben egyesítette erőit Izrael, Egyiptom, Jordánia, Görögország, Olaszország és a Palesztin Hatóság. Jelenleg ez a szervezet ellenőrzi a Kelet-Mediterráneum gázszállítási útvonalait és a piacokat.

A teljes cikk itt olvasható.

A libanoni elnök lánya nem zárja ki a békekötés lehetőségét Izraellel

„Nem ellenezném a békemegállapodást” – mondja Claudia Aoun a zsidó állammal való béke kérdéséről.