A Palesztin Hatóság gazdaságilag összeomolhat, ha nem rendezi kapcsolatait Izraellel?

A palesztinoknak meg kell újítaniuk kapcsolataikat Izraellel, és el kell fogadniuk az adóátutalást, különben a gazdasági összeomlás veszélye áll fenn – mondta Nickolay Mladenov, a közel-keleti békefolyamat ENSZ-külön koordinátora hétfőn a Biztonsági Tanácsnak – számol be a The Jerusalem Post.

„A Palesztin Hatóság életképességét súlyosan aláássa egy gazdasági és fiskális válság, amelyet súlyosbított az a palesztin döntés, mely megszünteti az Izraellel folytatott polgári és biztonsági koordinációt” – mondta az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa előtt Mladenov az izraeli-palesztin konfliktust elemző havi rendszerességgel megtartott ülésén.

Mladenov a válság okaként a COVID-19 járvány miatti adóbevétel-csökkenést és a Palesztin Hatóság elutasítását nevezte meg.

A Palesztin Hatóság abbahagyta az ilyen jellegű bevételek elfogadását a ciszjordániai települések annektálása miatt, azonban a tiltakozást akkor is folytatta, miután Izrael beleegyezett a tervek felfüggesztésébe.

„Felszólítom a palesztin vezetést, hogy állítsa vissza az együttműködést Izraellel, és fogadja el a vámkezelésből származó bevételeket – a palesztin népnek járó pénzt, melyet nem lehet adományozói finanszírozásból pótolni” – mondta Mladenov.

„Az ENSZ kész közvetíteni a fiskális válság megoldása és a palesztin gazdaság jobb alapokra helyezése érdekében. Megismétlem a főtitkár felhívását, hogy mindkét fél vizsgálja felül gazdasági kapcsolatának jellegét, és javítsa azt a két nép érdekében”- mondta Mladenov.

Mladenov Izraelt is felszólította, hogy szüntesse meg az áruk és az emberek Ciszjordánia és a Gázai övezet közötti mozgására vonatkozó korlátozások egy részét.

Mladenov bírálta Izraelt a Júdeával és Szamáriával foglalkozó Felső Tervtanács döntésével kapcsolatban, mely 5288 lakás építését hagyta jóvá.

„A települési tevékenység újrakezdése aggodalomra ad okot” – mondta Mladenov, figyelmeztetve, hogy egy ilyen építkezés akadályozza egy „jövőbeli palesztin állam létrejöttét”.

Mladenov hozzátette „Ismétlem, hogy a nemzetközi jog alapján minden település törvénytelen, és továbbra is a béke akadályát jelenti. A településekkel kapcsolatos tevékenységeket meg kell szűntetni, mivel aláássák az életképes kétállami megoldást az ENSZ határozataival, a nemzetközi joggal és az előzetes megállapodásokkal összhangban.

Mladenov arra is felszólította Izraelt, hogy állítsa le ciszjordániai illegális palesztin épületek lebontását, tekintettel arra, hogy a palesztinok számára „szinte lehetetlen” az építési engedélyek megszerzése. Elmondása szerint különös aggodalomra ad okot egy adományozó által finanszírozott iskola, a Ramallah-hoz közeli Ras Al-Tin beduin közösségben, amelyet szintén lebontás fenyeget.

Külön megjegyzésben Mladenov felszólította Izraelt, hogy újítsa meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának irodájának munkatársainak vízumát, miután Izrael nem adott vízumot a szervezet munkatársainak válaszul arra, hogy a biztos egy olyan feketelistát tett közzé, mely azon vállalatokat tartalmazta, akik üzleti kapcsolatban állnak ciszjordániai zsidó telepekkel.

„Mélységesen aggódom amiatt, hogy az emberi jogok terén az Egyesült Nemzetek Szervezetének munkáját ilyen módon akadályozzák. Arra kérem Izraelt, hogy engedje a nemzetközi munkatársak visszatérését”- mondta Mladenov.

A koordinátok beszámolt az izraeli és a palesztinok közt az elmúlt hónapban kiélesedett erőszakról is, többek között öt rakéta kilövéséről Gázából, valamint egy Hamasz-alagút felfedezéséről és az izraeli hadsereg Gázára kilőtt 13 megtorló rakétájáról.

Mladenov kiemelt egy október 25-i esetet, amelyben egy 17 éves palesztin tinédzsert öltek meg az izraeli hadsereggel folytatott összetűzés során a ciszjordániai Turmusaya falu közelében.

„Ellentmondó állítások vannak a halál körülményeivel és okával kapcsolatban. Egy független vizsgálat felállítását kérem a fiú halálához vezető eseményekről”- mondta Mladenov.

Az ENSZ közel-keleti koordinátora azt is elmondta, hogy „a telepesek mintegy 34 támadást követtek el a palesztinok ellen, 30 sérülést és vagyoni károkat okozva”, hozzátéve, hogy „a palesztinok mintegy 29 támadást követtek el Ciszjordániában izraeli telepesek és más civilek ellen, ami öt sérülést és vagyoni kárt okozott. ”

Mladenov elmondta: „Mélységesen aggasztónak tartom Maher Al-Akhras palesztin fogvatartott egészségi állapotának romlását is, aki több mint 90 napja éhségsztrájkot folytat az őrizetbe vétele ellen. Október 12-én Al-Akhras elutasította az izraeli hatóságok ajánlatát, miszerint csak november 26-án, az őrizetbe vételének eredeti végnapján bocsátják szabadon az éhségsztrájk azonnali befejezése fejében. A mai napig nem született megállapodás a kérdésben.”

Mladenov emellett üdvözölte az egyre növekvő izraeli normalizációs megállapodásokat az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Szudánnal.

„Őszintén remélem, hogy új együttműködési utak nyílnak az izraeli-palesztin béke előmozdítása érdekében. Az Izrael és három arab állam közötti normalizációs megállapodásoknak elő kell segíteniük az ilyen lehetőségek megteremtését. ”- mondta Mladenov.

Az ENSZ közel-keleti koordinátora végül megerősítette annak szükségességét, hogy az izraeli-palesztin konfliktusban az 1967 előtti vonalak alapján kétállami megoldás szülessen, összhangban az ENSZ-határozatokkal és a nemzetközi joggal, megjegyezve, hogy ez a terv „továbbra is széles körű regionális és nemzetközi konszenzussal bír. ”