Nem adják fel: újabb gázai terroralagútra bukkant az izraeli hadsereg

Az Izraeli Védelmi Erők kedd este közölte, hogy azonosított egy terroralagutat, amely a Gázai övezet déli részéről átnyúlik Izrael területére. A hadsereg szóvivője szerint az alagút Khan Yunis területéről indul és több tucat méterre hatol be Izraelbe — írja az Új Kelet online.

„Az [alagút] útvonal lokalizálása az alagutak felkutatására és semlegesítésére irányuló folyamatos erőfeszítések része, köszönhetően az akadály technológiai és [hírszerzési] információgyűjtő képességeinek”- idézi a hadsereg közleményét az izraeli magyar lap.

Az alagút nem jutott át a földalatti akadályon, és nem jelentett veszélyt a környékbeli közösségekre.

Nem sokkal a bejelentést követően a Gázai övezetből rakétát lőttek ki, amelyet az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer megsemmisített, így az nem követelt áldozatokat izraeli területen.

Az izraeli hadsereg átfésülte a környéket, miután arra utaló jeleket talált, hogy azon a részen földalatti alagutat építenek, és lokalizálta a járatot. Egyelőre nem világos, hogy melyik terrorszervezet ásta, de a hadsereg úgy véli, egy viszonylag új műveleti koncepció része volt.

„A Hamász terrorszervezetet terheli a felelősség azért ami a Gázai övezetben és azon kívül történik, és ő viseli az izraeli állampolgárok elleni terrorcselekmények következményeit”.

A hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman dandártábornok szerint öt hónap múlva a határon épülő földalatti gát teljesen elkészül, és ennek az alagútnak a feltárása további bizonyíték a kerítés és az akadály fontosságára.

כאן חדשות on Twitter: „לראשונה מזה כשנה: צה”ל חשף מנהרת טרור מעזה שחדרה לשטח ישראל – בזכות הטכנולוגיה במכשול החדש https://t.co/MBBOSTdam1@moyshis @ela1949 (צילום: דובר צה”ל) pic.twitter.com/YLBHNzPDol / Twitter”

לראשונה מזה כשנה: צה”ל חשף מנהרת טרור מעזה שחדרה לשטח ישראל – בזכות הטכנולוגיה במכשול החדש https://t.co/MBBOSTdam1@moyshis @ela1949 (צילום: דובר צה”ל) pic.twitter.com/YLBHNzPDol

„A 2021 márciusában elkészülő gát három szakaszból áll: egy több tucat méter mélyen ásott falból, egy föld feletti akadályból, és technológiai eszközökből az alagutak lokalizálására. A föld alatt végzett munkák nagy része befejeződött”. A kerítés Kerem Salom közeléből indul és a Zikim tengerparton lévő vízi akadályig fog nyúlni.

Az Új Kelet online emlékeztet: a hadsereg a 2014-es gázai háború után javasolta az akadályok megépítését.

A harcok alatt a Hamász nagymértékben kihasználta az alagút hálózatát, hogy harcosokat küldjön Izraelbe, valamint az alagutakon keresztük szabad mozgást biztosított a terroristák és a fegyverek számára a Gázai övezeten belül.

2014. július 8-án négy Hamász haditengerészeti kommandós úszott ki a partra Zikim kibbuc mellett, Izrael déli partjánál.

A békaemberek automata fegyvereket, repeszgránátokat és robbanószereket hoztak magukkal, utóbbit sikertelenül használtak egy izraeli tank ellen. Körülbelül 40 perccel a behatolás után, a Hamász kommandósait egy tengerből, földről és levegőből indított egyesített támadás során megölték — írja a lap.

Az 50 napos háború idején az izraeli hadsereg 14 izraeli területre átnyúló alagutat semmisített meg, a 18 belső alagút mellett, és megcsapolta a Hamász fegyverraktárait.

Izrael „terroralagút-elhárító” rendszert telepít libanoni határon

Az új szenzorok képesek lesznek érzékelni, ha a határ alatt terroralagutat kezdnek építeni.