Hogy kerül Magyarország az amerikai elnökválasztási kampányba?

A demokrata elnökjelölt Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt. Joe Biden szerint hazánk veszélyes a NATO létére. Szijjártó Péter külügyminiszter reagált Biden bírálatára.

Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata soha nem volt olyan jó, mint most — ezt írta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt Lengyelországot és Magyarországot a totalitárius rendszerekkel említette együtt, és Fehéroroszországhoz hasonlította őket az ABC Philadelphiából közvetített választási műsorában.

Biden szerint a NATO-t a széthullás veszélye fenyegeti, ami szerinte a Fehéroroszországban, Lengyelországban és Magyarországon történtekből látható.

Hozzátette, hogy megnőtt a totalitárius rezsimek száma a világon. Hazánk és a lengyelek annak kapcsán vetődtek fel, hogy Bident Trump külpolitikájáról kérdezték.

Joe Biden az ABC televízió műsorában. Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster

Szijjártó Péter közölte: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök hasonló álláspontot képvisel az illegális migráció, a határvédelem, a biztonság, a családok támogatása és a keresztény közösségek megvédése ügyében.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy

„a demokrata kihívó nyilván emiatt vonta bele Magyarországot az elnökválasztási kampányba”.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ami a kijelentés konkrét tartalmát illeti, annak „a valósághoz semmi köze nincsen”.

Elemzők szerint egyébként Biden kijelentései előrevetítik, hogy mire számíthat Budapest és Varsó, ha a demokrata jelölt nyeri a november 3-i elnökválasztást.

Külön-külön vitázott Donald Trump és Joe Biden

A felmérések szerint a demokrata elnökjelölt országosan jelentős előnnyel bír, de elemzők rámutatnak: a republikánus elnök még okozhat meglepetéseket.