Boris Johnson: ideje felkészülni arra, hogy nem lesz megállapodás az EU-val

A brit miniszterelnök szerint megállapodás nélkül zárulhatnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről szóló tárgyalások. 

Johnson a Downing Streeten olvasta fel nyilatkozatát, amelyben végül nem zárta ki a tárgyalások folytatásának lehetőségét.

Hivatalának szóvivője azonban nem sokkal később közölte:

az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag Londontól vár további lépéseket, és nincs értelme a jövő hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

A konzervatív párti brit kormányfő kijelentette: London ugyanolyan, barátságra és szabadkereskedelemre épülő kapcsolatrendszert szeretne, amilyet az EU például Kanadával is kidolgozott.

Johnson közölte: az előző nap kezdődött brüsszeli EU-csúcsértekezlet fejleményeit megítélve azonban arra a következtetésre jutott, hogy ez az Egyesült Királyság uniós partnerei számára nem működőképes megoldás.

Az unió Johnson szerint továbbra is olyan módon akarja ellenőrzése alatt tartani a brit törvényalkotási szabadságot és a brit halászati szabályozást, amely teljesen elfogadhatatlan egy független ország számára.

A miniszterelnök kijelentette: mivel már csak tíz hét van hátra a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta érvényben lévő átmeneti időszakból, és az EU „az elmúlt néhány hónapban nem volt hajlandó komolyan tárgyalni”, ezért eljött az ideje a felkészülésnek egy olyan típusú kapcsolatrendszerre, amely inkább Ausztrália és az unió közötti viszonyra hasonlít.

Boris Johnson miniszterelnök távozik a londoni kormányfõi rezidenciáról. Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Ausztrália és az EU két éve tárgyal egy szabadkereskedelmi megállapodásról, ám jelenleg nincs külön kétoldalú kereskedelmi egyezményük.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett „ausztráliai típusú” kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy

az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről.

A december 31-én lejáró átmeneti időszak végéig a brit kormány mindenekelőtt átfogó szabadkereskedelmi megállapodást kíván elérni az EU-val.

A tárgyalássorozat legutóbbi, kilencedik fordulója október 2-án azonban érdemi eredmény nélkül befejeződött, és azóta nem hangzottak el konkrét bejelentések további hivatalos fordulók megtartásáról.

A brüsszeli EU-csúcstalálkozón az az állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a szabadkereskedelmi megállapodáshoz szükséges további lépéseket.

A Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában Boris Johnson úgy fogalmazott: az EU-csúcs alapján immár világos, hogy — bármi legyen is ennek az oka — az unió 45 évnyi brit tagság után sem hajlandó ugyanolyan feltételeket felajánlani az Egyesült Királyságnak, amilyenek alapján például Kanadával is kereskedelmi megállapodásra jutott.

A brit miniszterelnök szerint ebben akkor lehetséges változás, ha alapvetően megváltozik az EU hozzáállása.

Johnson azonban nem jelentette ki, hogy a brit kormány befejezte a tárgyalásokat az unióval, sőt a jövő héten várhatóan Londonba látogat Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalásvezetője további megbeszélések végett.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a Twitteren közzétett bejegyzésében ezt megerősítette.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője azonban újságíróknak tartott háttértájékoztatóján kijelentette: Barnier jövő heti londoni látogatásának csak akkor lenne „bármiféle értelme”, ha az uniós főtárgyaló kész jogilag kötelező szövegtervezet alapján, gyorsított ütemben minden kérdés áttekintésére, anélkül, hogy az EU Londontól várná el az összes további lépés megtételét.

A szóvivő szerint a kereskedelmi tárgyalások véget értek. „Az EU gyakorlatilag lezárta (a tárgyalásokat) azzal, hogy nem hajlandó változtatni álláspontján” — fogalmazott a Downing Street illetékese.

Az ugyanakkor nem hangzott el a tájékoztatón, hogy Michel Barnier jövő heti londoni látogatását törölték volna.

Kompromisszumot kérnek az uniós tagállamok Londontól

Több kérdésben még mindig távoliak az álláspontok az EU és az Egyesült Királyság között.