Ultraortodox esküvő rendőrségi feloszlatása vált ki felháborodást Izraelben

A haredi politikusok bírálták a rendőrséget, miután erőszakos képek jelentek meg az esküvő feloszlatásáról.

A Jeruzsálemtől északra fekvő Givat Ze’ev rendőrsége egy, az ultraortodox közösségben megtartott esküvőt volt kénytelen feloszlatni. Az esküvőt egy magánházban tartották és több tucat vendég vett részt a koronavírus szabályainak megsértése mellett. A történések a rendőrök megérkeztével erőszakossá fajultak és a jelenlévők közül többen megsebesültek. Az esetről készült videófelvételen az látszik, hogy egy véres arcú férfit elvezetnek a rendőrök, egy másik férfit pedig a földre fektetnek, miközben fegyveres rohamrendőrök állnak fölötte. A háttérben a család sírása és sikoltozása hallatszik – írja a The Jerusalem Post.

A rendőrség kamerájának felvételei azt mutatták, hogy a vendégek és a családtagok egyre ellenségesebbek a rendőrséggel szemben, és a rendőröket fizikailag bántalmazták. A rendőrség szerint az esküvő házigazdája maga támadta meg a rendőrség munkatársait, és amikor később letartóztatták, a család többi tagja fizikai erejét latba vetve próbálta megakadályozni az őrizetbe vételt.

Számos ultraortodox politikus, köztük a Sász párt elnöke és Arje Deri belügyminiszter is elítélte a rendőrség intézkedését és az események vizsgálatát követelte. Benjamin Netanjahu miniszterelnök utólag azt mondta, hogy beszélt Amir Ohana közbiztonsági miniszterrel az esetről, és vizsgálatot fognak lefolytatni az ügyben.

Rendőrség lép közbe egy ultraortodoxok által a koronavírus miatti lezárások ellen szervezett tüntetésen

„A rendőrség mai intézkedései üzenet mindazoknak, akik felelőtlenül részt vesznek hasonló eseményeken” – mondta Ronni Gamzu, a koronavírus elleni védekezés vezetője.

„Ez a fajta retorzió lesz tapasztalható hasonló esetekben, nem toleráljuk az ilyen nagy összejöveteleket és a hatalmas esküvőket, és nem hagyjuk, hogy a júliusban és augusztusban látott dolgok megismétlődjenek. Tudom, hogy ez nehéz és bonyolult, nem tudom sajnálni ezt a családot” – tette hozzá.

„Aki esküvőt rendez ilyenkor, annak figyelembe kell vennie, hogy emberéleteket sodor veszélybe” – hangsúlyozta Gamzu.

ישראל כהן on Twitter: „התנהלות הזויה ומופרעת של שוטרים כעת בשמחה בגבעת זאב. פשוט מקומם! pic.twitter.com/iP9G5Tg7L3 / Twitter”

התנהלות הזויה ומופרעת של שוטרים כעת בשמחה בגבעת זאב. פשוט מקומם! pic.twitter.com/iP9G5Tg7L3

Később Gamzu az N12-es csatorna híradása szerint mentegetőzött a megjegyzésekért, mondván: „Visszavonom a rész- és helytelen információk alapján megfogalmazott megjegyzésemet”.

Arje Deri, a Sász párt vezetője megjegyezte: „Ki kell vizsgálni a Givat Ze’ev-i eseményt! A düh ellenére kérem a nyilvánosságot, hogy kövesse az Egészségügyi Minisztérium irányelveit. Ugyanolyan sokkos állapotban vagyok, mint mindenki, amikor az eseményről készült felvételeket nézem – egy örömteli esküvő, melynek vége véres képekkel zárul, amelyeken a rendőrök fegyverrel vezetik ki a családtagokat”. Majd hozzátette:

„Be kell tartanunk ugyan az Egészségügyi Minisztérium irányelveit, de nem tudom elfogadni a kemény erőszakot” – tette hozzá. „Arra kértem a miniszterelnököt és a közbiztonsági minisztert, hogy vizsgálják ki az esemény körülményeit, hogy az igazság napvilágra kerülhessen, és hogy felelősségre vonják azt, akinek mindezért fizetnie kell. Felhívom a nyilvánosság figyelmét, hogy kövesse az Egészségügyi Minisztérium irányelveit a kemény képek és minden haragunk ellenére!”

Jákov Litzman parlamenti képviselő elmondta, hogy döbbenten és félelemmel nézte az esküvőről látott felvételeket, melyet kemény rendőri erőszak tett tönkre. „Nem fogadhatjuk el az ilyen brutális rendőri magatartást. Ez túlzott erő alkalmazása, együttérzés és legalább minimális körültekintés nélkül”.

Amir Ohana közbiztonsági miniszterhez fordulva Litzman megjegyezte: „Ezeknek a véres és embertelen eseményeknek a tükrében már nem hallgathatunk tovább”.

Vírushelyzet Izraelben: meghosszabbított zárlat, javuló adatok, jogsértő miniszter

Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást.