Németország megosztaná Izraellel az Európának szánt COVID-vakcinát

Az izraeli híradások szerint Heiko Maas német külügyminiszter és Jens Spahn egészségügyi miniszter elkötelezte magát Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter felé a kérdést illetően.

Németország ígéretet tett arra, hogy Izraelt is bevonja a COVID-19 vírus elleni jövőbeli vakcinával kapcsolatos európai megállapodásba, összhangban Németország Izraellel szembeni „különleges kapcsolatával” – számol be a The Jerusalem Post.

Az izraeli híradások szerint Heiko Maas német külügyminiszter és Jens Spahn egészségügyi miniszter az október 11-én folytatott megbeszélések során elkötelezték magukat Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter és Jeremy Issacharoff izraeli német nagykövet felé a kérdést illetően.

A Ynet izraeli hírportál jelentése szerint Németország latba vetette befolyását az Európai Unióban, hogy módosítsa azt a szabályt, amely szerint Európában előállított vakcinát elsősorban európai országok kapják meg majd. Németország részben az Izrael támogatása iránti történelmi elkötelezettségével indokolta a döntést.

Shir Gidon, a nagykövetség szóvivője a Globes izraeli üzleti lapnak elmondta, hogy „Németország Izraelt Európa részének tekinti az oltóanyag beszerzése tekintetében, ezért hozzájárulnak, hogy az oltást Izraelben is felhasználják, amint azt jóváhagyják”.

Gabi Askenázi izraeli és Heiko Maas német külügyminiszter találkozója Berlinben idén augusztusban

Az Askenázi és Maas korábbi berlini találkozóját követő döntés lehetővé tenné Izrael, mint az Európai Unió társult tagja számára a 400 millió adag oltóanyag egy részének megvásárlását, amelyet az angol-svéd AstraZeneca vállalat gyárthat le az EU számára, amennyiben a jelenleg is folyó, harmadik fázisú, embereken folytatott kísérletek során tesztelt vakcina biztonságosnak és hatékonynak bizonyul.

Askenázi a Ynet-nek elmondta, hogy egy esetleges oltás „lehetővé teszi az izraeli gazdaság számára, hogy visszatérjen a megszokott kerékvágásba”, és köszönetet mondott Issacharoffnak, illetve a nagykövetség munkatársainak a megállapodás elérésében játszott szerepükért.

2008-ban Angela Merkel német kancellár – az első, hasonló pozícióban a Knesszetbe való felszólásra invitált vendégként – kifejezte „Németország történelmi felelősségét Izrael biztonsága szempontjából”.

Steinmeier: szégyenletes és dühítő az antiszemitizmus erősödése Németországban

A német államfőt fájdalommal tölti el, hogy vannak zsidó emberek, akik nem érzik magukat biztonságban Németországban.