Mázli: Az időseknél nem okoz kognitív visszaesést a fű szívása

„Az olyan kannabisszal kezelt betegeknél, akik legalább egy éve használják azt, azt tapasztaltuk, hogy kognitív funkciójuk nem alacsonyabb, mint a korban hozzájuk hasonló embereké” – számol be egy nemrég végzett vizsgálat eredményéről a Jerusalem Post.

A Haifa Egyetem Közegészségügyi Iskolájában végzett új tanulmány nem talált bizonyítékot a kognitív hanyatlásra az olyan idősek körében, akik rendszeresen orvosi kannabiszt szívnak krónikus fájdalom kezelése végett.

A krónikus fájdalom világszerte a felnőtt lakosság 19% -37% -át érinti, és az orvosi kannabiszt az elmúlt években a betegek és a kutatók egyaránt „rendkívül hatékony” lehetséges kezelésként említik.

A kutatók szerint az eddig végzett vizsgálatok főként a kannabisz használatának a fiatalok kognitív funkciójára gyakorolt hatását vizsgálta.

„Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az orvosi kannabisz fiatal korban fogyasztva hosszú távon hatással lehet az agyra. Ez a hatás azonban nem feltétlenül jelentkezik, ha a kannabiszt idős korban fogyasztják”

— mondta Dr. Sharon Sznitman és Dr. Galit Weinstein, a kutatást végző orvoscsoport tagjai.

„Vizsgálatunk az első lépés a kannabisz-kezelés kockázatának és hasznának pontosabb értékelésére”

— magyarázták a kutatók.

A vizsgálatban 125 alany vett részt, akik közül 63 orvosi engedéllyel használt kannabiszt, 62 pedig rendelvény nélkül . Az alanyok átlagéletkora 62 év volt.

A vizsgálat során az alanyok kognitív működését számítógépes tesztek sorozatával vizsgálták, melyek értékelték a válaszadás, a koncentráció, a memória és a tanulási képességek működését.

A vizsgálatban résztvevőket arra kérték, hogy tartózkodjanak a kannabisz használatától három órával a teszt előtt, hogy olyankor is teszteljék kognitív képességeiket, amikor nem állnak közvetlen kannabisz-befolyás alatt.

„Bár a kannabisz-betegek legalább egy éve folyamatosan használják a szert, nem tapasztaltunk olyat, hogy kognitív funkciójuk alacsonyabb lenne, mint a koruban és betegségben hozzájuk hasonló embereké”

— mondta Sznitman és Weinstein.

A tanulmány a Drug and Alcohol Review orvosi folyóiratban jelent meg, amelyet Sznitman, Weinstein és Dr. Simon Vulfsons a Rambam Medical Campus illetve David Meiri professzor, a Technion munkatársával együttműködésben készítettek.

„Kutatási eredményeink csökkenthetik a krónikus fájdalom leküzdéséért fáradozó orvosok, és az ettől szenvedő betegek körében az aggodalmakat a kannabisz agyi működésre gyakorolt lehetséges hatásait illetően”

— hívták fel a figyelmet a kutatók.

„Ugyanakkor további kutatásokra van szükség a jelenlegi vizsgálat eredményeinek alátámasztására”

— összegezték eredményeiket a kutatók.

Kannabisz hullott az égből Izraelben

Számos járókelő eredeti úti célját feladva a csomagok gyűjtésébe kezdett, mások a környező kávéházak teraszairól gyűjtögették a csomagokat, többen pedig a kocsijukból kiszállva próbáltak néhány adagot szerezni.