Ismét antiszemita graffitik Párizsban

Egy 31 éves férfit a helyszínen letartóztattak, miután 20 vörös színű horogkeresztet festett a Place de la Concorde és a Rue de Rivoli utcáknál található oszlopokra és falakra – írja a Jerusalem Post.

A horogkereszteket a Louvre múzeum közelében, Párizs első kerületében festették fel. A rendőrség a gyanúsított 31 éves férfit a helyszínen elfogta.

„Az antiszemitizmus továbbra is tombol, és egyre gyakrabban üti fej fejét. Ez az uszítás veszélyes és vérontáshoz vezethet”

– mondta a Cionista Világszövetség alelnöke, Jákov Hagoel, az Izrael-ellenességgel és antiszemitizmussal foglalkozó osztály vezetője.

„Gratulálok a párizsi hatóságoknak az elkövető letartóztatásához. De sajnos az ügy itt nem áll meg. Határozott irányt kell vennünk és gyökerestül kiirtani az antiszemita gyűlölet forrását, amely az egész világon tombol”

– folytatta Hagoel.

A Wiesenthal Központ is közleményt adott ki a gyanúsított gyors letartóztatását méltatva:

„A második világháborúban a német megszállás alatt a Rue de Rivoli-n vörös náci horogkeresztes zászlók lobogtak. A párizsi katonai kormányzó (Gauleiter) központja a Hotel Meurice-ban volt, szintén ezen az utcán. Kísérteties a horogkeresztek ismételt felbukkanása”

– mondta Dr. Shimon Samuels, a központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Párizs polgármestere, Anne Hidalgo kijelentette, hogy

„az ilyen tűrhetetlen cselekedetek megakadályozása a küldetésünk része … a takarító csapatok gyorsan munkájának következménye miatt a graffitik gyorsan eltűntek a falakról”.

Az eset alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy 19. kerületi éttermet feldúltak, és horogkereszteket és antiszemita üzeneteket festettek falára.

„Franciaországban mindennapossá vált az antiszemitizmus”

Francia zsidó szervezetek ítélték el a múlt heti antiszemita támadást, a közösség nem érzi magát biztonságban.