Az öböl-menti államokat nagyon izgatják Hillary Clinton és a Muzulmán Testvériség kapcsolatai

Az öböl-menti országok médiája, különös tekintettel az Al-Ain és az Al-Arabiya hírcsatornákra, rendkívül sokat foglalkozik a Hillary Clintonhoz kapcsolható mostanában nyilvánosságra kerülő emailekkel. A nyugati és az amerikai média, eddig úgy tűnt, csak azt a tényt közölte, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter újabb e-maileket fog nyilvánosságra hozni. A hangsúly, legalábbis az öbölmenti országok híradásaiban azonban főként a Clinton és a Muzulmán Testvériség kapcsolataira fókuszált, mely csoport az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában terrorista csoportnak számít – írja a Jerusalem Post.

Az Al-Ain több történetet is közölt az e-mailekkel kapcsolatban. Egy október 11-i cikk azt állította, hogy az e-mailek feltárják az „Al-Jazeera befolyását Mubarak megdöntésére”. Azok az egyiptomiak, akik azt hitték, hogy a 2011-es arab tavaszt a radikális testvériség saját céljaira fordította, régóta azzal vádolják az Egyesült Államok Külügyminisztériumát, hogy a Muzulmán Testvériséget részesítette előnyben Egyiptom vezetése tekintetében. Állítólag

bizonyítékok vannak arra, hogy sok évtizedes múltra visszatekintve az Egyesült Államok kapcsolatba lépett a testvériség vezetőivel és támogatta.

Hasonló okból támogatták az AK pártot Törökországban, amikor az hatalomra került, és úgy vélték, hogy a „mérsékelt” politikai iszlám előnyösebb, mint a világi tekintélyelvű rendszerek. Végül azonban az összes testvériséghez kötődő csoport, így például a Hamász is, tekintélyelvűbbnek és szélsőségesebbnek bizonyult, mint világi és nacionalista versenytársaik.

Az e-mailekre és Clinton szerepére terelődő figyelem a régióban bekövetkezett néhány változás és az Egyesült Államokban Joe Biden térnyerése közepette történik. Biden külpolitikai nézetei és csapata várhatóan hasonló lesz Clinton és az Obama-kormány véleményéhez, apróbb változtatásokkal. Clinton 2009 és 2013 között az Egyesült Államok külügyminisztere volt. Kiemelt szerepet játszott az arab tavasz idején.

Al-Ain szerint az egyik, 2011. január 28-i keltezésű e-mail a következőket írja:

„Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter levelezését hozták nyilvánosságra, amely megmutatja együttműködését az Al-Jazeera katari csatornával Washington álláspontjának érvényesítése ügyében Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnökről. ”

Mubarak tiltakozások után 2011 február elején lemondott posztjáról. Az e-mailt, amely állítólag az Al-Jazeera-tól származik, úgy tűnik egy „Al-Jazeera Blackberry” -ről írták, Clinton egyik külügyminisztériumi csapatának címezték. A csatorna akkor interjút is kért Obama elnökkel. A levél homályos ugyan, de azt állítja, hogy Obama elvi álláspontot foglalt el, és hogy nézetei összhangban voltak az egyiptomi néppel. A Clintonhoz intézett feljegyzés szerint a levelet keretbe kell foglalni. Obama 2009-ben tartott beszédet Egyiptomban.

Más bejegyzések is hasonló állításokat fogalmaznak meg arról, hogy Clinton együttműködik Katarral vagy a Testvériséggel. A cikkek azt is állítják, hogy

Obama kormányzása alatt az Egyesült Államok arra törekedett, hogy „a Testvériség befolyását az egész Közel-Keletre kiterjessze”.

Furcsa módon az egyik bejegyzés azt állítja, hogy ezt Törökország támogatásával kellett megtenni. Ankara azonban 2015-re félretette Obama kormányát és elkezdett együttműködni Oroszországgal és Iránnal, valamint olyan figurákat támogatott, akik Ankara szerint segítenek beférkőzni Donald Trumphoz.

Az Al-Ain interjút készített egy jemeni szakértővel, aki azt állította, hogy az „USA-ban a liberális baloldal a közel-keleti szélsőjobboldalt támogatja”. Ez állítólag destabilizálta Jement, és polgárháborúhoz vezetett. Szaúd-Arábia 2015-ben avatkozott be a jemeni eseményekbe, hogy megakadályozza az irán által támogatott houthi lázadókat abban, hogy elmozdítsák Adent. Rijádot és Abu-Dzabit aggasztja a Testvériség most betöltött szerepe. Úgy látják, hogy az szorosan kapcsolódik Katarhoz, Törökországhoz és a Hamászhoz, és azt állítják, hogy gyökeret vert Európában is.

Egy 2012. szeptember 17-i e-mail hivatkozást tartalmaz a Muzulmán Testvériség médiavállalkozására. Ezt az e-mailt Dana Smith küldte Jake Sullivan és Ben Rhodes részére. Az e-mail tartalmaz egy cikket a Testvériség új médiavállalkozásáról és egy megjegyzést arról, hogy ez érdekes lehet az amerikai kormányzat számára. Az e-mailt néhány nappal azután küldték, hogy terroristák Bengáziban meggyilkolták Chris Stevens amerikai nagykövetet.

A cikkben idézett e-mailek ugyan nem mutatják az Egyesült Államok egyértelmű támogatását a Testvériség iránt, de látszólag szimpátiát és szoros kapcsolatot mutatnak Katar és az USA legfelsőbb tisztviselői között.

Az nem derült ki, hogy az amerikai tisztviselők miért álltak a szélsőjobboldali csoportok mellett, miközben otthon kifejezetten azon igyekeznek, hogy távol tartsák magukat tőlük.

Állítólag az Obama-kormányzat a sok évtizedre visszanyúló amerikai politikát akarta megfordítani, és olyan kulcsfigurák, mint Ben Rhodes, elnöki tanácsadó, úgy vélték, hogy a régi iskola külpolitikája megbukott és új irányra van szükség. Ez azt is jelenti, hogy változtatni kell az akkori ellenzéki Testvériséggel és Iránnal való együttműködés kérdésében. Tíz évvel később egyértelmű, hogy bármi is lehetett a szándék, a Testvériség hatalomra segítése a tekintélyelvűség térnyerését okozta a térségben.

Hillary Clinton áll a Trump elleni lejárató kampány mögött

Hillary Clinton „jóváhagyta egyik külpolitikai tanácsadója azon javaslatát, hogy olyan botránnyal mocskolják be Donald Trumpot, amely az orosz biztonsági szolgálat beavatkozását hangoztatja” – derül ki egy titkosítás alól feloldott dokumentumból.