Amerikai-zsidó tudós osztozik a közgazdasági Nobel-díjon

Paul R. Milgrom és szintén amerikai kollégája Robert. B Wilson az árverések mechanizmusának elméleti és gyakorlati kutatásáért nyerték el a díjat. 

Az akadémia a döntés indoklásában kiemelte, hogy a két amerikai professzor az aukciós elmélet fejlesztésével és új aukciós formák kitalálásával egyaránt hasznot hozott vevőknek, eladóknak és adófizetőknek is. Az általuk kifejlesztett aukciós modelleket felhasználják például rádiófrekvenciák, halászati kvóták és repülőtéri részidők (slot) értékesítésében.

Az árveréselmélet és licitálási stratégiák két kiemelkedő alakja már évek óta a közgazdasági Nobel-díj esélyesei között szerepel.

Paul R. Milgrom 1948. április 20-án született zsidó szülők gyermekeként – írja a The Times of Israel.  Michigani Egyetem után a Stanfordon tanult, 1987 óta dolgozik a Stanford professzoraként. Leginkább az árverések elméletében, az árverések megtervezésének gyakorlatában és az árképzési stratégiák területén folytatott munkássága miatt ismert.

Zsidó tudós is van az orvosi Nobel díjazottai között

Harvey J. Alter amerikai zsidó kutató valamint Charles M. Rice amerikai és Michael Houghton brit kutatók a hepatitis C vírus felfedezésért kapták meg az elismerést. 

Milgrom az 1979-ben megvédett doktori disszertációját is az aukciós elméletről írta, konzulense pedig az a Robert B. Wilson volt, akivel most együtt osztoznak a Nobel-díjon.

A két férfi ugyanabban az utcában lakik és Milgrom a díj bejelentése utáni interjúban elmondta, hogy mivel némán volt a mobilja, Wilsonnak kellett bekopognia hozzá, hogy megnyerték a Nobelt.

A közgazdasági Nobel-díjat, egészen pontosan a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította 1968-ban.  A többi – az orvosi, a fizikai, a kémiai, az irodalmi és a béke Nobel-díjat Alfred Nobel svéd vegyész és üzletember, a dinamit feltalálója végakaratának alapján hozták létre, és először 1901-ben osztották ki.

Lousie Glück magyar-zsidó származású költőnő kapta az irodalmi Nobelt

A hetvenhét esztendős amerikai szerző nagyszülei Magyarországról vándoroltak ki az Egyesült Államokba.