Polgárháborús helyzet és rendkívüli állapot Kirgizisztánban

Lövések dördültek el a kirgiz főváros, Biskek központjában, az Ala-Too téren, ahol beszédet mondott összegyűlt hívei előtt Almazbek Atambajev. A volt államfő támogatói és az ellenzékiek összecsaptak. 

Percekkel a beszéd elhangzása után odaérkeztek Szadir Zsaparov ellenzéki vezető hívei, és azonnal elbontották a pódiumot, amelyről Atambajev beszélt.

A Reuters szerint a két tábor hívei összecsaptak, kövekkel és üvegpalackokkal hajigálják egymást. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint a rivális politikusokat kimenekítették az összetűzések helyszínéről.

Előzőleg rendkívüli állapotot hirdetett Biskek területén Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök, és rendeletében arra utasította a hadsereg vezérkarát, hogy vezényeljen katonákat a fővárosba a rend fenntartására és a fegyveres összetűzések megakadályozására.

A rendkívüli állapot péntek este nyolc órától október 21. reggel nyolc óráig tart.

Az államfő Almazbek Orozalijev helyettes belügyminisztert nevezte ki a főváros parancsnokává.

Péntek délután katonai járművek menetoszlopa jelent meg a főváros déli és nyugati részében — jelentette a TASZSZ.

A vezérkar utasítást kapott „a helyzet ellenőrzésére”, katonai járművek bevetésére, ellenőrző pontok felállítására és a fegyveres összetűzések megakadályozására.

Székeket égetnek az ellenzéki tüntetők Biskek központjában. Fotó: MTI/EPA/Igor Kovalenko

Szooronbaj Dzsejenbekov kirgiz elnök péntek hajnalban még kijelentette, hogy kész lemondani a belpolitikai válság rendezése érdekében, amint megalakul egy új kormány.

Kubatbek Boronov kormányfő kedden benyújtotta lemondását, miután aznap a központi választási bizottság érvénytelenítette a vasárnapi parlament választás eredményeit.

Kirgizisztánban ennek ellenére egyre kiismerhetetlenebb a helyzet, és komoly ellentétek rajzolódnak ki a hatalomra törő ellenzék soraiban is: már legalább három rivális csoport verseng egymással.

A kormány Erkin Aszrandiev miniszterelnök-helyettes vezetésével tartotta meg csütörtöki ülését, miközben hírügynökségek arról írtak, hogy a hatalomra törő, de egymással rivalizáló ellenzéki csoportok legalább három jelöltje pályázik a miniszterelnöki posztra.

Egyiküket, Szadir Zsaparovot már ki is jelölte a parlament, de egy másik ellenzéki pártszövetség nem ismeri el őt miniszterelnöknek. A nacionalista Zsaparovot, akit a korábbi politikai válságok idején elkövetett túszejtés miatt ítéltek tizenegy és fél évi elzárásra, néhány napja párthívei szabadították ki a börtönből.

A Zsaparovot és Atambajevet támogató nagygyűlések mellett tüntetést tartottak mások is, akik szerint a politikát a szervezett bűnözés befolyásolja az országban.

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságban múlt vasárnap választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de az eredményeket végül érvénytelenítették, miután a választáson induló 16 párt közül 11 is közölte, hogy nem ismeri el őket.

Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, és kiszabadították a börtönből több elítélt politikust. Azóta kiismerhetetlen a helyzet az országban, teljes a politikai zűrzavar.

A mostani szembenállást a Dzsejenbekov, valamint elődje és mentora, Almazbek Atambajev közötti békíthetetlennek tűnő szembefordulás váltotta ki.

Atambajev, aki szintén a héten szabadult a börtönből, saját maga támogatására szervezett tüntetést. Ezen többen azt követelték, hogy Dzsejenbekov hagyja el az országot.

Kirgiz válság: Moszkva az alkotmányos rendezésben bízik

Nem kizárt, hogy ellenzéki csoportok átvették a hatalmat, ellenőrzésük alá vonva a stratégiailag fontos kormányzati intézményeket.