Jeruzsálem alpolgármestere: együtt szuperhatalmat hoznak létre a zsidók és arabok

A világ gazdaságilag legrobosztusabb régiója fejlődhet ki zsidó és arab összefogással Jeruzsálem alpolgármestere szerint, aki ebben komoly szerepet szán városa többségében arabok lakta keleti részének is.

Egyhetes munkalátogatáson az Egyesült Arab Emírségekban tartózkodik Fleur Hassan-Nahoum, Jeruzsálem likudos, vagyis kormánypárti alpolgármestere, aki a helyi médiának adott interjút. A Khaleej Times annak apropóján faggatta a politikust, hogy

pénteken Dubajban első alkalommal tanácskoztak az arab és a zsidó állam kereskedelemi és politikai életének női szereplői. 

Izrael és az Emírségek között pár hete létrejött diplomáciai kapcsolatfelvételt követő politikai, katonai és gazdasági egyeztetés-sorozat legújabb állomásaként a napokban egy nőkről szóló kereskedelmi és gazdasági tanácskozás (Gulf-Israel Women’s Forum) zajlik az arab országban.

A két ország közötti üzleti lehetőségek fejlesztésére életrehívott platform része egy nagyobb gazdasági tanácsnak (UAE-Israel Business council).

Fleur Hassan-Nahoum

Jeruzsálem alpolgármestere szerint a „nők természetes béketeremtők”, és a gazdasági fórum azért is jött létre, hogy elősegítse a békét, ami aprólékos munkát igényel.

„A béke prosperitást fog eredményezni és a régiót szuperhatalommá fogja formálni. Ezzel több munkát és lehetőséget teremt a kelet-jeruzsálemi palesztinoknak is”

— fogalmazott a politikus, aki szerint ezzel arra is esély mutatkozik, hogy együtt felépítsék a világ legdinamikusabb és legerőteljesebb térségét, ami a gazdaságot illeti.

Légi közlekedési megállapodás Izrael és Jordánia között

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein felől érkező repülőgépek mostantól átrepülhetnek az izraeli légtéren.

Fleur Hassan-Nahoum nyilatkozott arról is, hogy a 40 százalékban arabok lakta Jeruzsálemet egy „háttérirodának” képzeli el az együttműködésben. Mint mondta, „Kelet-Jeruzsálem egy természetes híd lehet mindehhez a közös nyelv és a közös kultúra révén”.

Az alpolgármester példaként a turizmust emelte ki, hiszen szerinte sok ezer emírségi polgár szeretne majd az izraeli földön lévő muszlim szentélyekben imádkozni. Hozzátette, sokan érdeklődnek a megőzgadasági, illetve öntözési technikák iránt is az arab országból.

Dr. Daphné Richemond-Barak דפנה ריצ׳מונד-ברק on Twitter: „A historic meeting between women who understand tolerance and aspire to peace. Moving, inspiring. So much to look forward to. With @FleurHassanN Deputy Mayor of Jerusalem. @UAEIsraelBiz pic.twitter.com/DZ9GZ9zt30 / Twitter”

A historic meeting between women who understand tolerance and aspire to peace. Moving, inspiring. So much to look forward to. With @FleurHassanN Deputy Mayor of Jerusalem. @UAEIsraelBiz pic.twitter.com/DZ9GZ9zt30