Emléknapot tartanak Ángel Sanz Briz előtt tisztelegve Budapesten

Táblát avatnak és fát is ültetnek Ángel Sanz Briz, a spanyol embermentő emlékére csütörtökön Budapesten.

A spanyol nagykövetség szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy minden évben megemlékeznek Ángel Sanz Brizről, aki 1944-ben Budapesten több mint 5200 zsidót mentett meg. Az idei év azért is különleges, mert a zaragozai születésű diplomata éppen 110 éve született és 40 éve hunyt el.

Az ünnepségről azt írták, csütörtökön délelőtt 10 órakor Spanyolország nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere emléktáblát avat a második világháború idején spanyol védelem alatt álló Pannónia utca 48. szám alatti ház homlokzatán.

Az ünnepséget követően újabb fát ültetnek a nagykövet kezdeményezésére létrehozott Béke és Egyetértés Ligetébe. A juharfát Kiss László, a III. kerület polgármestere és a spanyol nagykövet közösen ülteti el az óbudai Ángel Sanz Briz út elején, a 2015-ben átadott emlékmű mellett.

Az emlékév alkalmából a diplomata szülővárosának egyetemén tudományos konferenciát szerveznek a holokauszt oktatásának metodikájáról, amit október 22-e és 23-a között online rendeznek meg.

A rendezvények apropóján Zaragoza városa felvette a kapcsolatot Budapesttel, hogy megvizsgálják, hogyan fűzhetik szorosabbra a két város közötti szálakat – tették hozzá.

A közleményben emlékeztettek, a spanyol nagykövetség minden évben októberben tartja az Ángel Sanz Briz emléknapot, ezzel emlékezve arra, hogy 1966. október 18-án a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a spanyol diplomatának adományozta Világ Igaza címet.