Ég és föld között lebegő szukkát épített egy chabadnyik Moszkvában

Michoel Moskovski ragaszkodott hozzá, hogy szabályszerűen tartsa meg a Szukkot ünnep parancsolatait.

Bár nem számított különösebb hírverésre maga körül, mégis rengetegen megosztották a fotóját, amint az orosz főváros lakótelepén 20 méter magasságban „lebegő” sátrában üldögél.

„10 kilométerre lakom a legközelebbi közösségi szukkától, és szokás szerint az idei Szukkot idején is rendesen meg akartam tartani a micvákat”

— magyarázta az Israel Hayom lapnak adott interjúban.

Mivel az előző években a szomszédok nem engedték, hogy a lakóház tövébe építse fel az ideiglenes szerkezetet, az idén az a kreatív ötlete támadt, hogy ötödik emeleti lakásának erkélyéhez toldja hozzá a „lebegő” szukkát.

A zsidó törvények szerint a sátor minimális mérete 60x90x120 cm, és fölötte nem lehet más, csak az égbolt, amit lehetetlen megoldani, ha közvetlenül fölötte egy másik erkély van. Moskovski ezért úgy döntött, hogy a szukkáját hozzátoldja a saját erkélyéhez, így alatta csak a 20 méteres mélység tátong.

„Jó kézügyességem van, és sok tapasztalatom, minden évben építek mások számára is sátrat. Körültekintően megterveztem, és mindent kiszámoltam. A szukka biztonságos, bár továbbra sem bíztatok senkit, hogy építsen magának hasonlót”

— mesélte mosolyogva.

A szukkában üldögélés az ég felé átlátható tető alatt az Istenbe vetett hitünket és bizalmunkat jelképezi. Michoel ezt a szó szoros értelmében még magasabb szintre emelte!

Szukot, az őszi zsidó ünnepek méltó folytatása

Az őszi zsidó ünnepek koreográfiája olyan tökéletes és olyan összetett, hogy bárki számára nyilvánvaló lehet: azok rendeletei Istentől származnak.