Alekszej Navalnij szankciókra buzdítja az Európai Uniót orosz oligarchák ellen

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a Bild című német napilapnak nyilatkozva arra buzdította az Európai Uniót, hogy hozzon szigorú büntetőintézkedéseket a Kremlhez közeli orosz oligarchák ellen.

Az interjú az újság szerdán megjelenő számában olvasható.

„Az egész ország elleni szankciók nem működnek. A legfontosabb, megtiltani a belépést (az unió országaiba), és befagyasztani azoknak a vagyonát, akik hasznot húznak a rendszerből. Pénzt sikkasztanak, milliárdokat lopnak, hétvégenként meg Berlinbe vagy Londonba repkednek, drága lakásokat vásárolnak és beülnek kávézgatni”

— ecsetelte Navalnij.

Valerij Gergijevet, a Müncheni Filharmonikusok vezető karmesterét kiemelte név szerint azok közül, akik ellen szankciókat szorgalmaz.

Navalnij azután került Németországba, hogy – egyre több bizonyíték szerint – Oroszországban megmérgezték Novicsok idegméreggel. Pár napig hazájában kezelték, majd Németországba vitték, és azóta is ott lábadozik. Szándéka, hogy visszatér Oroszországba.

Mérgezéséről a Bildnek azt mondta:

az orosz hatóságok „még a látszatát se próbálják kelteni annak, hogy nyomoznak az ügyben”.

Egyúttal megismételte, hogy szerinte megmérgezése Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen utasítására történt.

Navalnij az oroszoktól kéri vissza a ruháit, miután a németek kiengedték a kórházból

A Putyin-kritikus politikus szerint a rosszulléte idején viselt ruhadarabok fontos bizonyítékok lehetnek mérgezésének ügyében.