Az izraeli hírszerzés főnöke is megsértette a kormány vírusrendeletét

Nadav Argaman, a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat vezetője szombaton, Szukkotkor vendégül látta a lányát és más vendégeket otthonában, megsértve a kormány COVID-19 irányelveit, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltatóra hivatkozva az Új Kelet online.

A COVID-19 zárlati rendeletek szerint az a személy, aki más házban vagy sátrában tartózkodik, bűncselekményt követ el, amelynek pénzbírsága 500 sékel.

Tilos a lakóhelytől 1000 méternél távolabb utazni, leszámítva az alapvető élelmiszerek és más létszükségletek beszerzését, ennek megszegése 500 sékel pénzbírságot von maga után – emlékeztet az izraeli magyar lap.

Hétfőn 4883 bírságot osztottak ki az izraeli polgároknak a koronavírusra vonatkozó irányelvek megsértése miatt. 2881-et a lakhely tiltott célból való elhagyásáért.

Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter (Likud) és Miki Lévi (Jes Atid) képviselő szintén megszegte a rendeleteket. Előbbit szombat este koronavírussal diagnosztizálták.

A 13-as csatorna keddi riportja szerint az Izraeli Védelmi Erők egyik bázisán előző nap több mint 100 új koronavírusos esetet találtak és 400 katonát küldtek karanténba. A Kfir gyalogdandár Jordán-völgyben lévő kiképzőbázisán kitört járvány az eddigi legnagyobb, ami egy bázist érint – írja a lap.

A katonaság az állomásnak adott nyilatkozatában megerősítette, hogy 100 katona tesztje pozitív lett a vírusra, bár azt állította, hogy az eseteket az elmúlt hetekben fedezték fel. Továbbá a fertőzött katonákat egy másik helyszínre vitték lábadozni.

Lassult Izraelben a járvány terjedése

Egyesek szerint a hónap végére napi kétezerre csökkenhet a friss koronavírus-fertőzöttek száma.