Hegyi-Karabah: az arcvonal teljes hosszábban dúlnak a harcok

Az örmény védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a vitatott hovatartozású Arcah Örmény Autonóm Terület (az enkláve örmény neve) helyi erőinek légvédelme lelőtt egy azeri harci gépet és egy drónt. Közben Örményország konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét, amiért Izrael állítólag fegyvereket adott el Azerbajdzsánnak.

Susan Sztyepanján, a tárca szóvivője közösségi oldalán azt írta, hogy az eset helyi idő szerint 7 óra 55 perckor történt a terület északkeleti részében.

Hozzátette, hogy az arcvonal teljes hosszában folytatódnak az összecsapások. Az azeri erőknek a front különböző pontjain történt áttörési kísérleteit sikerült megakadályozni.

Előző nap a szakadár Hegyi-Karabah hadserege arról számolt be, hogy lelőtt három azerbajdzsáni repülőgépet, két helikoptert és hat drónt. Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium álhírnek nevezte az örmény tájékoztatást, azt állítva, hogy repülőgépeik nem is szálltak fel.

Bombatámadásban megsemmisült üzlet Hegyi-Karabahban. Fotó: MTI/EPA/Aziz Karimov

A bakui védelmi minisztérium is arról tájékoztatott pénteken, hogy egész éjszaka és reggel is folytatódtak a karabahi harcok, és az azeri erők ellenőrzésük alá vontak számos magaslatot. Elfoglalták a Madagiz környékét uraló magaslatokat, és sikerült előrenyomulniuk Celebrayil és Füzuli irányába.

Jelentős emberi veszteségeket okoztak a hegyi-karabahi erőknek, de öt páncélozott katonai gépkocsit, továbbá három páncélozott csapatszállító járművet is megsemmisítettek.

Örményország közben konzultációra hazarendelte izraeli nagykövetét, amiért Izrael állítólag fegyvereket adott el Azerbajdzsánnak.

„Elfogadhatatlan számunkra az a tény, hogy Izrael fegyvert szállít Azerbajdzsánnak. Különösen akkor, amikor Azerbajdzsán Törökország támogatásával nagyszabású katonai agressziót követ el Örményországgal és Hegyi-Karabahhal szemben. Örményország ismételten szóvá tette ezt diplomáciai csatornákon. A jelenlegi helyzetben a külügyminisztérium Örményország izraeli nagykövetének konzultációra történő hazarendeléséről döntött” — közölte Anna Nagdalján örmény külügyi szóvivő.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) adatai szerint Izrael 2006 és 2019 között 825 millió dollár (254 milliárd forint) értékben adott el fegyvereket Azerbajdzsánnak. Az export egyebek között magában foglalt harci drónokat, önmegsemmisítő drónokat, páncéltörő rakétákat, illetve légvédelmi rakétarendszereket.

Hikmat Hajayev azeri elnöki tanácsadó szerdán a Valla izraeli hírportálnak nyilatkozva arról számolt be, hogy Azerbajdzsán izraeli gyártmányú drónokat vet be a hegyi-karabahi harcokban.

„Nekünk van az egyik legerősebb drónflottánk a régióban. Vannak köztük izraeliek is, persze más gyártmányúak is, de különösen az izraeli — felderítő, harci és +Harop+ kamikáze — drónok bizonyultak nagyon hatékonynak” — hangoztatta Hajayev.

Hegyi-Karabahban és környékén vasárnap robbantak ki szokatlanul heves harcok.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 február óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el.

Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

Tovább ágyúzzák egymást az örmények és az azeriek

A nemzetközi közösség nyomásgyakorlása ellenére sem csitulnak a harcok a vitatott hovatartozású kaukázusi Hegyi-Karabahban és környékén az örmény és azeri erők között.