Kétezer éves rituális fürdő maradványait kellett elmozdítani egy építkezés miatt

Mielőtt elkezdtek volna egy nagyobb csomópontot építeni az alsó galileai Hamovil útkereszteződésnél, az Izraeli Régészeti Hatóság fontos mentési munkálatokat hajtott végre.

Az ilyesmi elkerülhetetlen egy olyan országban, ahol minden négyzetcentiméteren történelmi kincsek bukkanhatnak elő. Ennél az építkezésnél egy kétezer éves zsidó mezőgazdasági tanya maradványaira bukkantak a második jeruzsálemi Szentély korából (kb. 2000 évvel ezelőttről), beleértve egy mikvét (rituális fürdő) is – írja a Jewish Press.

Az ásatásokat Kfar Manda faluból származó munkások, a katonai előkészítő programok hallgatói és környékbeli önkéntesek segítik, köztük a közeli Kibuc Hannaton lakói.

Abd Elghani Ibrahim és Dr. Walid Atrash, az ásatás vezetői azt feltételezik, hogy „a mikve léte egyértelműen jelzi, az ősi farm lakói zsidók voltak, akik vallásos, hagyományos életmódot folytattak, és megőrizték a rituális tisztasági törvények bibliai parancsait. A rituális fürdőket a zsidók a mindennapi életben a második Szentély időszaka óta is napjainkig használják”.

A két izraeli arab régész szerint:

„a mikve felfedezése megváltoztatja mindazt, amit eddig tudtunk a zsidók életmódjáról a második templom időszakában. Eddig ugyanis nem találtunk zsidó gazdaságokat Galilea területén. A korábbi vélekedés úgy tartotta, hogy a római kori zsidók nem falvakon vagy városokon kívüli gazdaságokban éltek. A Shikhin falutól és Sepphoris (Cippori) nagy zsidó várostól meglehetős távolságban elhelyezkedő tanya felfedezése rámutat arra, hogy a zsidók olyan farmokon is megtelepedtek, amelyek Cippori település hátországaként működhettek”.

Körülbelül ezerhétszáz év telhetett el azóta, hogy a gazdaságot földrengés pusztította el, és körülbelül ezernégyszáz éve annak, hogy a helyszínt elhagyták annak lakói.

Mivel a mikvét nem sikerült az eredeti helyén megőrizni – hiszen egy nagy autópálya kereszteződés közelében találtak rá –, úgy döntöttek, hogy egy védett helyre költöztetik át, ahol nyilvánosan látogatható lesz.

Az Izraeli Régészeti Hatóság a Hannaton kibuccal összefogva közösségi adománygyűjtő kampányt indított, azzal a céllal, hogy az ősi mikvét egy mai mikve mellé helyezzék a kibuc területén. A projekt a Jeruzsálemi és Örökség Minisztérium, a Jezreel-völgyi Regionális Tanács és a helyi lakosok támogatását is elnyerte.

Az ásatás előkészítő munkálatait az elmúlt héten kezdték meg. A hozzávetőleg 57 tonna súlyú mikvét leválasztották az alapkőzetről, és acélketreccel fogatták körbe annak érdekében, hogy megvédjék emelés közben. Végül e hét kedden sikerült a leletet felemelni és biztonságos helyre szállítani.

Szenzációs régészeti lelet Izraelben

Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál folyó ásatásokon – jelentette a Háárec című újság honlapja.