100 éve született Walter Matthau

Magyarországon a Dennis, a komisz című filmben nyújtott alakítása tette halhatatlanná.

Walter Matthau New Yorkban született 1920. október 1-jén zsidó családba – édesanyja litván, édesapja ukrán bevándorló. Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai színész. A második világháború alatt az Amerikai Egyesült Államok Légierejénél szolgált, ez idő tájt kezdett el komolyan érdeklődni a színészet iránt – írja a Szabolcsihír.

Az 1950-es években megkapta első filmes szerepét a Kentucky vadász című westernben, igazán a 60-as évektől kezdte jegyezni a nevét a szakma. 1966-ban szerepet kapott a Sógorom a zugügyvéd című komédiában, és ezért az alakításáért nyomban elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ebben a filmben szerepelt először együtt Jack Lemmonnal, akihez élete végéig szoros barátság fűzte. A Furcsa pár című vígjáték mindkettejük számára meghozta a világsikert. Az évtized végén A kaktusz virága és a Helló Dolly! című filmekben nyújtott emlékezetes alakítást.

Sógorom, a zugügyvéd – The Fortune Cookie (1966) – Részlet

Az eredeti szinkronnal!Szinkronstúdió: Pannónia Filmstúdió (1968)Magyar mozibemutató: 1969. február 27. (Mokép)Hang forrása: internetA szinkron adatlapja: ht…

A 70-es évek elején a Jack Lemmon által rendezett Csakazértis nagypapa című filmben játszotta el a címszereplőt, melyért Oscar-díjra jelölték. A Napsugár fiúkban játszott főszerepet és játékáért ismét jelölte az akadémia a legjobb színész díjára.

A 90-es években Jack Lemmonnal karöltve eljátszották talán leghíresebb szerepüket, A szomszéd nője mindig zöldebb (1993) című vígjátékban. Ugyanebben az évben a Dennis, a komisz című családi film Wilson bácsija ikonná tette. 1994-ben Albert Einsteint alakította az I.Q. – A szerelem relatívban.

A teljes cikk itt olvasható el.

A kaktusz virága — 20 éve hunyt el Walter Matthau

Az Oscar-díjas, legendás komikus már hétévesen Shakespeare-t olvasott, és sokat járt a jiddis színházba – előbb büfésként, később gyermekszínészként.