Háborús helyzet Örményország és Azerbajdzsán közt

Kihirdették a rendkívüli állapotot, és teljes katonai mozgósítást rendeltek el Örményországban, miután összecsapás volt az örmény és azerbajdzsáni haderő között a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah régióban.

Mindkét oldalon civil áldozatok is vannak, egy nő és egy gyerek haláláról érkezett eddig jelentés örmény oldalról – írja a BBC.

Kemény tüzérségi harcok alakultak ki a határ teljes szakaszán, számos halott van már, kritikus a helyzet. Az örmény hadsereg már több mint tíz azeri tüzérségi ágyút lőtt ki – számolt be a France 24 tudósítója.

Az Azerbajdzsán területén található, de örmény többségű és irányítású Hegyi-Karabah ügyében immár négy évtizede nem sikerül megegyeznie a két országnak. Örményország igényt tart a tartományra, ugyanakkor Azerbajdzsán is hajthatatlan a tekintetben, hogy a terület az országához tartozik.

Most ismét óriásira nőtt a feszültség, miután Jereván közlése szerint az azeri erők nehéztüzérséggel támadtak célpontokat Hegyi-Karabah területén.

Azeri közlés szerint akciójuk ellencsapás volt, válasz arra, hogy az örmény támogatást élvező erők azeri célpontokat támadtak a régióban.

A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy a régió székhelyén, Sztepanakertben és a környező falvakban is lövedékek csapódtak be, több ház is megrongálódott, és sebesültek is vannak.

Armenia, Azerbaijan in clashes over disputed Nagorno-Karabakh region

Armenia has declared martial law and total military mobilisation following clashes in Nagorno-Karabakh, an Armernian separatist region in Azerbaijan that has…

Vasárnap reggel az örmény kormányfő közölte, hogy egy azeri támadást elhárítva az örmény haderő lelőtt két azeri katonai helikoptert, három drónt, és kilőtt három páncélozott harcjárművet. Azeri részről azt állították, hogy az általuk indított katonai akció válasz volt egy örmény támadásra.

Az EU-tagállamok nevében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „súlyos aggodalmának” adott hangot, és felszólította a feleket, hogy haladéktalanul szüntessék be a katonai műveleteket, és térjenek vissza a tárgyalásokhoz.

„Ez az egyedüli járható út”, az egyedüli módja annak, hogy elejét vegyék a konfliktus eszkalálódásának

– írta Twitter-üzenetében a vezető uniós tisztségviselő.

Törökországban a kormánypárt szóvivője, Omer Celik azt írta Twitter-oldalán, hogy Ankara „vehemensen elítéli az Azerbajdzsán elleni örmény támadást”.

Armenia moving tanks after clashes with Azerbaijan

Armenia moving tanks after clashes with AzerbaijanArmeniaAzerbaijan#Armenia#AzerbaijanTanksArmenia AzerbaijanClashesWarTurkeyToday

A török álláspont szerint „örmény provokáció” történt, és „Örményország veszélyezteti a regionális békét”. A török elnök szóvivője is elítélte Örményországot, amiért „polgári célpontokra támadt, és ezzel megsértette a tűzszünetet”.

A két, egymással szomszédos korábbi szovjet köztársaságnak régóta területi vitája van egymással: a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a Szovjetunió megszűnésekor, 1991-ben kinyilvánította függetlenségét, vagyis elszakadását Azerbajdzsántól.

Baku fegyverrel lépett föl a szeparatisták ellen, és bár a felek 1994-ben fegyverszünetet kötöttek, a térség azóta is alacsony intenzitású fegyveres konfliktus színtere.

Júliusban a szinte mindennapos határmenti villongásoknál komolyabb összecsapás tört ki Hegyi-Karabahtól északnyugatra, az azeri-örmény határ térségében. A felek akkor is egymást okolták a konfliktus elmérgesedéséért.