Világjárvány: 32 millió fölött a fertőzöttek száma, itthon újabb 927 beteg van

Egy nap alatt Magyarországon elhunyt kilenc beteg, az aktív fertőzöttek száma 16 464  — közölte a koronavirus.gov.hu

A kormányzati portál szerint 22 127-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A kilenc elhunytból heten hetven év felettiek voltak. Az elhunytak száma 718-ra emelkedett, 4945-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 55 százaléka, a gyógyultak 39 százaléka budapesti.

577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

Mint írták: ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány második hulláma zajlik Magyarországon.

A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsák, és ne hagyják, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük.

A Sevilla csapatának tagjai egymástól biztonságos távolságra ülnek a lelátón a Bayern Münchennel játszott labdarúgó Európai Szuperkupa döntõjében a budapesti Puskás Arénában. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik az emberektől, kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (8618) és Pest megyében (2973) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet.

Világszerte pedig már 32 141 082 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 981 808 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 6 977 521 fertőzött volt, 202 798 az elhunytak száma és 2 710 183-an gyógyultak meg eddig.

A koronavírus próbára teszi a kisebb európai zsidó közösségeket

Hat hónappal a járvány elterjedése után sok közösség csak most tér magához és alkalmazkodik a különleges helyzethez – írja a The Jerusalem Post.