Bombákat keres a hős óriáspatkány

A Magawa nevű gambiai óriáspatkány karrierje során 39 taposóaknát és 28 fel nem robbant lőszert szagolt ki, hősiességért aranymedállal tüntették ki.

A PDSA (People’s Dispensary for Sick Animals – Beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete) jótékonysági szervezet jutalmazta meg Magawát az aranymedállal „életmentő szolgálata iránti odaadásáért, amelyet Kambodzsában a halálos taposóaknák feltárása során tanúsított” — írja a BBC.

A délkelet-ázsiai országban a feltételezések szerint mintegy hatmillió akna rejtőzhet a földben.

Eddig harminc állat kapott ilyen kitüntetést, Magawa az első patkány.

A hétéves rágcsálót a tanzániai székhelyű, belga Apopo szervezet képezte ki. Az Apopo a HeroRAT (hős patkányok) néven ismert állatokat az 1990-es évek óta képezi ki az aknák és a tuberkulózis észlelésére. A patkányok egyévnyi kiképzés után kapnak tanúsítványt munkaképességükről.

„Valódi megtiszteltetés számunkra az aranymedál. De ugyanúgy nagy dolog a kambodzsai embereknek és minden embernek világszerte, akik szenvednek az aknák miatt”

— fogalmazott Christophe Cox, az Apopo vezetője.

A PDSA pénteken honlapján közvetítette a díjátadó ceremóniát.

magawa-3.jpg (1200×700)
Munkában Magawa az aknamezőn.

Az Apopo közlése szerint a Tanzániában született Magawa 1,2 kilogrammot nyom és 70 centiméter hosszú. Bár ezekkel a méretekkel jóval nagyobb, mint sok más patkányfaj, Magawa még mindig elég kicsi és könnyű ahhoz, hogy ne indítsa be az aknákat, ha elsétál felettük.

A patkányok a robbanóanyagban lévő egyik kémiai összetevőt érzékelik, tehát a fémhulladékot figyelmen kívül hagyva sokkal gyorsabb keresésre képesek.

Amikor megtalálták a robbanószert, megkapargatják a tetejét, ezzel riasztják a velük dolgozó embereket.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni egy teniszpályányi területet, ez egy fémdetektorral 1-4 napig tartana az Apopo szerint.

A kitüntetett rágcsáló csak fél órát dolgozik reggelente, miután már közeledik a nyugdíjas korhoz.

Az aknamentesítéssel foglalkozó The HALO Trust szerint Kambodzsában 1979 óta több mint 64 ezer halálos áldozatot követeltek az aknák és mintegy 25 ezer esetben vesztették el miattuk emberek a lábaikat.

Megtűrt népirtás: a nemzetközi rendszer csődje

A világ vezetői nem tanultak a múlt hibáiból, és inkább elfordulnak, csak ne kelljen beavatkozniuk az üldözöttek érdekében. Hajdú Tímea írása.