Bocsánatot kért Kim Dzsong Un Dél-Koreától a déli tisztviselő lelövéséért

Phenjan cáfolta, hogy elégették volna a dél-koreai férfit, aki egy megfigyelőhajón „tévedt” a két Korea tengeri határára.

Bocsánatot kért Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a dél-koreai néptől, miután északi katonák a héten agyonlőttek egy dél-koreai tisztségviselőt, aki északi vizekre tévedt — közölte a szöuli nemzetbiztonsági hivatal vezetője.

Szu Hun újságíróknak azt mondta, Kim Dzsong Un sajnálatosnak nevezte az esetet, „amelynek soha nem lett volna szabad megtörténnie”, valamint hozzátette, hogy Phenjan a lépést a koronavírus-járvány elleni védekezéssel indokolta.

Azt is elmondta, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un nemrég több levelet váltott egymással.

Az észak-koreaiak által lefolytatott vizsgálat szerint a két országot elválasztó tengeri határnál járőröző katonái lövéseket adtak le egy arra tévedt dél-koreai hajóra. Hozzátették, hogy ezt követően a dél-koreai védelmi minisztérium állításával ellentétben nem a holttestet, hanem „a tengeren hánykolódó felszerelést” égették el, a vírus elleni védekezés jegyében.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, Fotó: MTI/EPA/KCNA

A jelentés szerint az északi katonák az ilyen esetekben alkalmazandó előírás szerint jártak el.

A dél-koreai halászati minisztérium 47 éves tisztviselője hétfőn délelőtt tűnt el egy megfigyelőhajóról a két Korea tengeri határának közelében.

A dél-koreai védelmi tárca részéről azt mondták, a férfira Észak-Korea talált rá a saját területi vizein, brutálisan meggyilkolták, majd a holttestét elégették.

Legutóbb 2008-ban lőttek agyon Észak-Koreában dél-koreai civilt. Akkor az észak-koreai turistaparadicsomnak számító Kumgang-hegyen nyaraló egyik dél-koreai turistát lőttek le, aki lezárt területre tévedt.

Iránnak még idén lehet nukleáris fegyvere, bár a Moszad ezt kétli

Irán még idén új fordulóponthoz juthat a nukleáris fegyverkezésben – állította névtelenül egy amerikai tisztségviselő. A Jerusalem Post szerzője azonban cáfolta a hírt.