A lengyel elnök méltatja a kóser hús exportját tiltó törvényt

Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap kijelentette, hogy az új állatvédelmi törvényről szóló határozatában figyelembe veszi mind az állatok, mind a gazdálkodók érdekét.

Múlt csütörtökig Lengyelország számított Európa egyik legnagyobb kóser hús (valamint a muszlim halal előírásoknak megfelelő húsok) exportőrjének. A kóser húsárú legfontosabb célállomása Izrael volt (a halal hús Törökországba került). Csütörtök este a Szejm (legyen alsóház) elfogadta az ország állatvédelmi törvényének módosítását, amely tiltja a prémtenyésztést, a rituálisan levágott hús exportját és korlátozásokat szab az állattenyésztőkre nézve – számol be a The Jewish Press a PPA lengyel hírügynökség közlése alapján.

Az új szabályozás, melyet a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) terjesztett elő, heves tiltakozásokat váltott ki a lengyel gazdák részéről, akik szerint az jelentősen megnehezíti boldogulásukat.

Andrzej Duda lengyel elnök erre azt közölte: „Az állatvédelmi törvény módosítását célzó döntés meghozatalakor figyelembe veszem az emberséges bánásmódot, de figyelembe veszem a lengyel gazdák érdekeit is. Ezt ígérem a gazdáknak”.

Izrael friss marhahúsának legnagyobb részét Lengyelországból importálja. Májusban, amikor legutóbb Izraelben akadozott az ellátás, egy 60 fős szakemberekből, rituális metszőkből és felügyelőkből álló csoport utazott a felső-sziléziai Katowice városának három üzemébe, hogy segítsen enyhíteni a problémán.

Az új törvények körül zajló vitára hivatkozva Duda azt állította, hogy sok valótlanság és hamis vád kerül felszínre, különösen „olyan emberek által, akik semmit sem tudnak a mezőgazdaságról (…) és nem ismerik az állattenyésztést”.

Duda elmondta, hogy nagyon aggódik az állatok jóléte és a velük való együttérzésen alapuló bánásmód miatt, de hangsúlyozta, hogy a gazdák jóléte az első. „És ezt minden (…) parlamenti eljárás során szem előtt fogom tartani” – állapította meg. „Innen ígérem a lengyel gazdáknak (…), hogy döntésemben természetesen figyelni fogok az állatok ′humanitárius′ kezelésére (…), valamint a gazdák jólétére és életszínvonalára. Biztosítom őket erről” – mondta az elnök.

Az EU nem tiltja a kóser vágást

Közösségi jogot sértenek az olyan rendeletek, amelyek megtiltják az állatok kábítás nélküli, vallási szertartások által előírt különleges módszer szerinti levágását.