Felrobbant a Hezbollah egyik fegyverraktára Libanonban

Egy kisvárosban történt a detonáció, részleteket nem közöltek. A robbanás előtt állítólag erős izraeli légi aktivitást észleltek a térségben – írja a The Times of Israel.

A katonaság lezárta Ain Qana térségét, ahol a robbanás történt. A dél-libanoni kisvárosban sűrű fekete füst szállt fel a robbanás után, amely nagy pusztítást, számos sérülést okozott egyes jelentések szerint. Az emírségeki Al-Hadath és a libanoni MTV is több sérültről számolt be.

A Hezbollah hivatalosan megerősítette a robbanást, de több részletet nem árult el. A terrorszervezet egységei megakadályozták, hogy újságírók a helyszínen dolgozzanak.

Helyiek szerint sok sérültet mentővel vittek el, közben az állami hírügynökség, csak enyhe anyagi kárról számolt be. A libanoni tévé is úgy értesült a Hezbollah-tól, hogy senki sem sérült meg.

A libanoni hadsereg közölte, a helyszínen vizsgálják a robbanás okát.

Az állami médiában azt sugallták, hogy Izraelnek is köze lehetett a robbanáshoz.

Aurora Intel on Twitter: „A Gas Station has reportedly exploded in Ain Qana, Southern #Lebanon. pic.twitter.com/HXLCOFssjA / Twitter”

A Gas Station has reportedly exploded in Ain Qana, Southern #Lebanon. pic.twitter.com/HXLCOFssjA

„A robbanás, ami egy épületben történt Ain Qana városban, egybeesett az ellenséges izraeli vadászgépek és kémrepülők intenzív repülésével Nabatiyeh és Iqlim al-Tuffah térségében, ami reggelig tartott”

– jelentette a libanoni állami hírügynökség.

A Hezbollah azt közölte, hogy a robbanásnak nincs köze a szervezet vezetői ellen indított, célzott támadásokhoz.

Augusztus óta minden robbanásra érzékenyen reagál a közösségi média, most is sokat foglalkoznak ezzel a robbanással, elemzőkkel találgatva az okokat.

Libanon fővárosában, Bejrútban augusztus 4-én este történt egy extrém erős robbanás a kikötőben. Egyes legalább 180 ember meghalt, 300 ezren veszítették el otthonukat. Egy raktárban tárolt, 2750 tonnányi ammónium-nitrát robbant fel. Egyike volt a valaha történt legnagyobb, nem nukleáris robbanásnak. Kilométeres körzetben rombolta le az épületeket, és hatalmast krátert hagyott a kikötő központjában.

Hezbollah-közeli ciprusi üzletemberhez kötik a bejrúti robbanást

Az új részletek szerint érdekes módon az augusztus 4-i robbanás előtt egy bizonyos mennyiségű ammónium-nitrát eltűnt a hajóról.