Az orosz kémfőnök szerint a Navalnij-ügy valójában a földgázról szólt

A Navalnij-ügy egyik fő célja annak megakadályozása, hogy megépüljön az Északi Áramlat-2 gázvezeték, amiben elsősorban a cseppfolyósított földgáz (LNG) európai eladásait növelni kívánó Egyesült Államok érdekelt – állította Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden kiadott közleményében.

„Ennek a szállítási útvonalnak a blokkolása azzal a látszattal, hogy ‘Oroszországot Navalnij miatt büntették meg’ tipikus példája az európai gázpiacért folytatott rosszhiszemű konkurenciaharcnak. Washington számára rendkívül fontos ennek a projektnek a leállítása, mert meghiúsítja a Fehér Háznak az Európába irányuló amerikai cseppfolyósítottföldgáz-szállítások növelésére vonatkozó terveit” – hangoztatta Nariskin az orosz hírügynökségek által ismertetett kommünikéjében.

A kémfőnök szerint ezt támasztja alá, hogy Donald Trump amerikai elnök sürgette a projekt felmondását Németország által, Mike Pompeo külügyminiszter pedig közölte: a csővezeték bekerül az USA ellenfelei elleni szankciókról rendelkező törvénybe. Hozzátette, hogy amerikai republikánus szenátorok megfenyegették Mukran német kikötőváros vezetését.

Nariskin kitért arra, hogy ebben a törekvésben Lengyelország, a balti államok és Ukrajna is be akarja bizonyítani Washingtonnak „saját hasznosságát”. Szerinte ugyanakkor az európaiak többsége érti, hogy a vezetékről való lemondás jelentős kért okoz majd, mert leszűkül a forrás, amely a kontinens gazdaságának újraindításához szükséges.

A Deutsche Bankra hivatkozva azt írta, hogy idén 8,6 százalékos visszaesés várható az európai GDP-ben. Kifejezte reményét, hogy Európában felülkerekedik a józan ész a várhatóan kemény tél előtt, amely meg fogja növeli a gázfogyasztást.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Alekszej Navalnij ellenzéki politikusnak arra a követelésére reagálva, hogy szolgáltassák ki neki azt a ruhát, amelyet augusztus 20-án viselt – amikor német, francia és svéd laboratóriumi vizsgálat szerint megmérgezték – kijelentette:

„A páciens iránti minden tisztelet mellett (leszögezem), mi nem foglalkozunk ruhával, ez nem a mi profilunk”.

Kifogásolta ugyanakkor, hogy a politikus kísérete „számos bizonyítékot” külföldre vitt, tisztázást igénylő szándékkal. Elmondta, hogy Moszkva még mindig nem kapott választ Berlintől adatigénylésére, ami megnehezíti a vizsgálatot.

Omszk megye egészségügyi minisztériuma egyébként hétfőn közölte, hogy a politikus ruháit a nyomozás rendelkezésére bocsátották.

Navalnij megmérgezése miatt ugrott az „új Molotov-Ribbentrop paktum”?

Berlin folytatná, az EP leállítaná a nagyszabású építkezést a Balti-tenger alatt, az USA pedig már korábban szankciókkal ásta alá a projektet.