Vitatott intézetek működnének együtt a Páva utcai központtal

Együttműködési megállapodást ajánlott a Magyarságkutató Intézet, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki), a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteménynek (HDKE) — értesült a Népszava

Hosszú távú stratégiai partnerséget ajánlottak ezek az intézetek a HDKE-nek, ez áll a Népszava birtokába került megállapodás-tervezetben.

Mint a lap emlékeztetett rá: a Kásler Miklós miniszter szívügyének számító Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója Raffay Ernő, aki előszeretettel nyilvánul meg a „Trianon és szabadkőművesség” témájában.

A négy intézet együttműködéséről szóló megállapodást még nem írták alá.

A Népszava úgy értesült, hogy az ötletgazda a Magyarságkutató Intézet volt, ám ezt hivatalosan senki nem erősítette meg.

Nyári Gábor, a Retörki főigazgatója pedig – titkársága révén a lapnak küldött válaszában – teljesen természetesnek és a sikeres kutatások folytatásához kiemelten fontosnak nevezte, hogy a „hasonló témakörrel foglalkozó kutatóhelyek szakmai alapon együttműködjenek egymással”. A főigazgató szerint „ebben mind a négy intézmény vezetése egyetértett”.

A Népszava úgy tudja: a Holokauszt Emlékközpontban csekély lelkesedést váltott ki a formalizált együttműködés terve.

A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény (HDKE). Fotó: Facebook

Kovács Tamás, az intézmény igazgatója nem nyilatkozott: igaz, a megállapodást nem neki, hanem Grósz Andornak, az emlékközpontot fenntartó közalapítvány kuratóriumi elnökének kellene megkötnie.

Grósz Andor a Népszava kérdésére hangsúlyozta, hogy nem tőlük indult a kezdeményezés. Arról, hogy honnan, nem szeretett volna beszélni.

Még azt sem tudni, hogy a kuratórium egyáltalán mikor veszi napirendre az ügyet — jelentette ki Grósz Andor.

Kovács Tamás a Mandinernek: el kell határolódni a rossz korszakoktól

Ma sem tudjuk teljes mélységében átérezni a tragikus eseménysort — mondta a Holokauszt Emlékközpont igazgatója.