Közös filmfesztivált rendez Izrael és az Emírségek

A regionális filmfesztivál elindítása mellett megállapodtak izraeli továbbképzésekben, gyártási együttműködésben, közös filmekben, sorozatokban a tolerancia elősegítése érdekében.

Közösen indít regionális filmfesztivált Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, az erről szóló hétfői közlemény szerint az éves eseményt felváltva tartják a két ország fővárosában.

Az arab-izraeli filmszakmai és filmipari együttműködésről az Abu Dzabi Filmbizottság – az Egyesült Arab Emírségek egy kormányzati szervezete -, az Izraeli Filmalap és a jeruzsálemi Sam Spiegel Film- és Televízió-iskola állapodott meg.

Az Abu Dzabi Filmbizottság honlapján közzétett dokumentum szerint a két ország együttműködik a szakemberképzésben és a filmgyártásban is.

A megállapodás alapján emirátusi filmesek – rendezők és forgatókönyvírók – vehetnek részt továbbképzésen a jeruzsálemi filmiskolában, amelynek rangos éves filmversenyére (International Film Lab) jövőre egy emirátusi rendezőt hívnak meg a zsűribe.

A gyártási együttműködés részeként egyaránt készülnek mozis és televíziós koprodukciók.

Az Egyesült Arab Emírségek – az ugyancsak térségbeli Bahreinnel együtt – a múlt héten normalizálta diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A filmes szervezetek a két ország közti kulturális megértés elmélyítésének egyik módjaként méltatják a filmes együttműködést.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek máris aláírta első együttműködési megállapodását

Emellett megindulhatnak a közvetlen telefonhívások is Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.