Az újév alkalmából köszöntötte a magyar zsidókat a főpolgármester

Karácsony Gergely szerint nehéz év áll Budapest, Magyarország, sőt az egész világ mögött, de — mint a budapesti főpolgármester közösségi oldalán írta — talán az új év, előbb vagy sajnos inkább utóbb, elhozza a megnyugvást is. 

„A mindenkit fenyegető világjárvány – ha nem csak orvosi, de társadalmi szempontból is helyesen kezeljük, – az együtt megélt trauma által akár egymás iránt nyitottabb közösséggé is kovácsolhatja a világot, vallásra, nemzetiségre, bőrszínre való tekintet nélkül” — írta a főpolgármester a Budapest és egész Magyarország zsidó közösségének címzett ünnepi üzenetében.

Karácsony Gergely szerint

„fővárosunk fejlődése, kultúrája, hagyományai elválaszthatatlanok a zsidó kultúrától, a zsidó vallású, a zsidó kultúrájú magyar emberek munkájától és tehetségétől. Budapest az övék is, mert Budapest mindenkié”.

A főpolgármester szerint „Rós Hásáná a világ születésének ünnepe, amely emlékeztet minket arra a különleges kapcsolatra, amely Isten és gyermekei között van. Egy jobb világban való hitünkre talán nagyobb szükségünk van, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Amikor hirtelen mindannyian bajba kerülünk, fontos, hogy ne feledkezzünk meg azokról az embertársainkról, akiknek életében a baj nem új jelenség. Álljunk ott most is a nélkülözők, a kitaszítottak, a magánytól szenvedők mellett!”

Karácsony Gergely azt kívánta a zsidó újév alkalmából, hogy „legyen több a nevetés, mint a sírás. Legyen több a tanulás, mint a felejtés, és mindig jusson elegendő szeretet. Legyetek beírva az élet könyvébe! Sana Tova!”

Ros hásáná mint viszonyítási pont

A zsidó időszámítás szerinti újév az ember teremtésének évfordulója.