Miközben Washingtonban történelmet írtak (alá), Gázából rakétákkal lőtték Izraelt

Kedden délben a Fehér Ház udvarán az amerikai elnök közvetítésének eredményeként az Egyesült Arab Emírségek és Izrael békeszerződést, Bahrein és a zsidó állam pedig  békenyilatkozatot írt alá.

A történelmi pillanatra több száz vendég körében került sor. A szervezők a koronavírus ellenére nem tették kötelezővé a maszkhordást, a helyszín nagy területére hivatkozva – írja az Új Kelet online.

Az Emírségek és Bahrein a harmadik illetve a negyedik arab állam, mely Egyiptom (1979) és Jordánia (1994) után békét köt Izraellel. Míg a második és harmadik béke (augusztus 13) között 26 évnek kellett eltelnie, a harmadik és a negyedik (szeptember 11) között csupán 29 napra volt szükség.

Az aláírási ceremónián Izraelt Benjamin Netanjahu miniszterelnök, az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint külügyminisztereik, Abdullah bin Zayed Al Nahyan és Abdullatif bin Rashid Al Zayani képviselték.

Netanjahu az aláírás előtt kénytelen volt meghatalmazást kérni Gabi Askenázi külügyminisztertől, miután kiderült, hogy nem jogosult aláírni a megállapodást. A miniszterelnök volt az izraeli delegáció egyetlen politikusa.

Az EU-ból egyedül Magyarország képviselője, Szijjártó Péter volt jelen a ceremónián. A magyar külgazdasági és külügyminiszter az alásírás előtt elmondta: Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével.

Mit is írtak alá?

Az Emírségekkel kötött békeszerződés a nemzetközi jognak megfelelő megállapodás, míg a Bahreinnel aláírt dokumentum – az idő szűkössége miatt – csupán egy közös nyilatkozat, amely támogatja a béke iránti elkötelezettséget.

Az ünnepségen három dokumentumot írtak alá:

  • Az első dokumentumot, az „Ábrahám-egyezményt” Trump, Netanjahu, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei írták alá. A nyilatkozat mind a négy fél azon szándékára összpontosít, hogy előmozdítsa a régió békéjét;
  • A második Izrael és Bahrein között egy „békenyilatkozat” volt;
  • A harmadik dokumentum békeszerződés Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között.

Az újságírókat korábban tájékoztató amerikai tisztviselő szerint Trump „tanúként” vagy „megfigyelőként” írta alá a megállapodásokat – írja az izraeli magyar lap.

Az aláírási ceremóniája megnyitóján a Fehér Házban az amerikai elnök úgy fogalmazott: új Közel-Kelet születik. Hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a közel-keleti megbékélési folyamatot évtizedeken keresztül – fogalmazott Trump, és leszögezte: ma a világ azt látja, hogy a térségben inkább a megértést, az együttműködést választják.

Ez „egy hihetetlen és nagyon fontos nap” az egész világ számára – hangsúlyozta Trump, aki a ceremónia előtt a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta az izraeli kormányfőt, valamint az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminisztereit.

Trump a többi között hangsúlyozta, hogy „évtizedek megosztottsága és konfliktusa után elérkeztünk egy új Közel-Kelet hajnalához”. Az Ábrahám Egyezménynek nevezett megállapodások megkötését olyan „nagy lépésnek” nevezte, amelynek révén a „többféle hitű és többféle háttérrel rendelkező emberek békességben és jólétben élhetnek együtt”.

„Ez az egyezmény azt bizonyítja, hogy a térség nemzetei szakítanak a múlt kudarcot vallott megközelítéseivel. A Közel-Kelet népeinek többé nem megengedett az Izrael iránti gyűlölet mint hivatkozás a radikalizmusra vagy szélsőségességre” – fogalmazott.

Bár az Egyesült Arab Emírségekkel kötendő megállapodást „békeszerződésnek” nevezik, egy izraeli tisztviselő hétfőn elismerte, hogy „e között a megállapodás valamint a Jordániával vagy Egyiptommal kötött megállapodások közötti különbség az, hogy nem szüntet meg egy háborús állapotot”.

Az Izrael és az Emírségek közötti megállapodás szövegét végig titokban tartották a nyilvánosság előtt, ami kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mit vállalt Jeruzsálem.

Az egyetlen, amit kezdetektől fogva tudni lehet, hogy Izrael a normalizációért cserébe – Trump szavaival élve – „levette az asztalról” a ciszjordániai zsidó telepek annektálására irányuló tervét. Netanjahu szerint ez csupán egy rövid időre szól, az amerikai és emirségek tisztviselői szerint viszont hosszúra.

Újabb öt-hat arab ország csatlakozna?

Trump a Netanjahuval folytatott találkozón az Ovális irodában kijelentette, hogy további 5-6 ország kész békét kötni Izraellel, és ha eljön az ideje, a palesztinok is csatlakozni fognak ezekhez a megállapodásokhoz.

Az elnök továbbá szimbolikus kulcsot adott Netanjahunak a Fehér Házhoz, mire a miniszterelnök azt mondta, hogy Trumpnak kulcsa van az izraeli nép szívéhez – írja az Új Kelet online.

A történelmi pillanat tiszteletére a tel-avivi városházára este a béke szót vetítették ki angolul, arabul és héberül.

Ugyanakkor a megállapodások aláírása előtt, miközben az Emírségek külügyminisztere szólt a vendégekhez, gázai terroristák rakétatámadást indítottak Izrael ellen. Az Izraeli Védelmi Erők két rakétaindítást azonosított a zsidó állam déli része felé, közülük egyet elfogott a Vaskupola védelmi rendszer.

A támadás után a Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet kijelentette: „Az Izrael, Bahrein és az Emirségek közötti megállapodás nem éri meg a rá pazarolt tintát, és népünk folytatja a harcot minden jogának visszaszerzéséért. Számunkra ez a megállapodás nem létezik” – állította a nyilatkozat az izraeli média fordítása szerint.

Béke Izraellel? Mutatjuk, melyik muszlim ország hol áll a kérdésben

A pénteken bejelentett izraeli-bahreini egyezmény vegyes reakciókat váltott ki a Közel-Keleten.