Reuters: Putyin kezében van Lukasenka sorsa

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a héten rendkívüli ülést tart a fehérorosz helyzettel kapcsolatban. A minszki belügyminisztérium pedig közölte, hogy a rendőrség 774 kormányellenes tüntetőt vett őrizetbe vasárnap az országban tartott tüntetéseken.

A fővárosban mintegy százezer ember vonult vasárnap az utcákra tiltakozásul Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen.

A tüntetők felvonulásukat a „Hősök menetének” nevezték, amely részben a hatósági őrizetben lévő Marija Kalesznyikava ellenzéki aktivistának, a Koordinációs Tanács elnökségi tagjának szólt. A hatóságok nagy erőket mozgósítottak a tiltakozók ellen.

A minszki Függetlenség terét biztonságiak fogták közre és fémrácsokkal kerítették el. A város központjában található Köztársasági Palota épületénél rendőrségi alakulatok vonultak fel, ahol ugyancsak akadályokat állítottak fel. A mellékutcákban fogolyszállító autóbuszok és további rendvédelmi erők várakoztak.

Lukasenka hétfőn az oroszországi Szocsiba utazott, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Repülőgépe már meg is érkezett a déloroszországi városba – derült ki egy, a gépek azonosítójelét nyomon követő oldalról, amelynek adatát a Reuters hírügynökség közölte.

A fehérorosz vezető a nap folyamán találkozik Putyinnal, akitől segítséget remél az országban már öt hete tartó, lemondását követelő megmozdulások miatt.

A Reuters anyagában azt írta, Putyin kezében van Lukasenka sorsa, aki 26 éve tartó uralmának legnagyobb válságát éli át. Gazdasági és katonai támogatást remél, hogy a helyzetet a maga javára fordítsa, miközben biztonsági emberei keményen szembeszállnak a tiltakozókkal.

A fehérorosz ellenzék azzal vádolja Lukasenkát, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A hivatalos adatok szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik elnöki mandátumát.

Az eredmény ismertetését követően azonban tiltakozások kezdődtek az országban. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket. Számos ellenzéki vezető külföldre menekült vagy hatósági kényszerből vagy saját elhatározásából.

Továbbra is aggasztó hírek érkeznek a fehérorosz hatóságoknak a tüntetők elleni fellépéséről – mondta hétfőn az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben, valamint bejelentette, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa a héten rendkívüli ülést tart a fehérorosz helyzettel kapcsolatban.

Michelle Bachelet szerint a volt szovjet tagköztársaság hatóságai még mindig indokolatlan és aránytalan erőszakot alkalmaznak a fehérorosz tüntetőkkel szemben,

és egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy vizsgálat indult volna a jogsértések ügyében. Bejelentette azt is, hogy pénteken – a világszervezet felszólítására – az Emberi Jogi Tanács rendkívüli ülést tart a fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal kapcsolatban.

Michael von Ungern-Sternberg, a tanács németországi küldötte a Fehéroroszországban zajló eltűnésekkel, emberrablásokkal, kiutasításokkal és önkényes fogvatartásokkal indokolta a helyzet napirendre tűzését.

Megingott a rezsim: az ellenzék szankciókat követel, az elnök „új választást” ígér

A belarusz hatóságok egy nap hallgatás után ismerték el, hogy feltartóztatták Marija Kalesznyikavát a határon.