Zsidó temetők felméréséhez toboroznak kutatókat

A Neokohn munkatársa

Nagyszabású kutatómunkához keresnek szakértőket azért, hogy Európa hét országában 1700 temetőnél végezzenek állagmegőrzést és tárják fel a múlt és a jelen eddig nem ismert részleteit.

Az öt éve Németországban alakult non-profit szervezet, a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) két másik ismert zsidó örökségvédelemmel foglalkozó alapítvánnyal — Foundation for Jewish Heritage és a Centropa — közösen hirdeti meg nagyszabású programját, amelyhez egymillió eurós támogatást biztosít az Európai Bizottság:

nemcsak a történelmi hátterére kíváncsiak Európa 1700 zsidó temetőjének, de arra is, hogy milyen állapot jellemzi manapság a sírkerteket és a körülöttük kilakult közösségeket. Minderről digitális formában is várják az információkat.

— tudtuk meg Sean McLeodtól, a projekt kommunikációs munkatársától telefonon.

Olyan szakembereket keresnek, akik hét országban (Horvátországban, Litvániában, Szlovákiában, Ukrajnában, Grúziában, Lengyelországban és Magyarországon) vizsgálnák a temetőket. Ehhez

a történelmi ismeretek felkutatása mellett helyszíni állapotfelmérő munkálatokat is el kell végezniük — mindezt XXI. századi technikai eszközökkel (például drónokkal)  – szól a nyilvános tenderben, amelyre szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Temető, valahol Európában

A mostani kezdeményezés előzménye, hogy a tavalyi évben már egy hasonló ambíciózus programot tudtak megvalósítani: öt ország 1500 temetőjét vizsgálták tucatnyi szakértővel — mondta lapunknak Sean McLeod, aki hozzátette:

A szervezetük eddig már több mint 2000 közép- és kelet-európai zsidó sírkertet monitorozot, és 160 temetőnél valósult meg a sírkövek védelme érdekében a temetők körbekerítése.

A kezdeményezés fontos részét képzik azok az oktatási konferenciák és interaktív műhelygyakorlatok is, amelyeket minden egyes országban az ott dolgozó helytörténészek és más történelem tanár számára hirdetnek meg.

Mindezzel azt akarják elérni, hogy ne csak tényfeltáró, és hiánytpótló történelmi kutatásokról tájékoztassanak, de egyúttal felhívják a fiatalok figyelmét arra is, hogy mit jelent egyes közösségekben a zsidó temetők szentsége – tájékoztatot Sean McLeod, aki példaként emelte ki a közelgő októberi, Debrecenben esedékes szakmai továbbképzésüket.

Egyéneket és szervezeteket is egyaránt várnak a mostani tenderen, amely nyilvánvalóan egy nemzetközi kooperáció lesz. A kutatói munkával jövő nyárig kell elkészülni.

Magyarországon elsősorban az északi, szabolcs-szatmár-bereg megyei és hajdú-bihar megyei részeken található eddig kevésbé tanulmányozott és rendezésre váró 300 zsidó temető feltárását remélik.

A nemzetközi kutató munkafolyamattal kapcsolatban az érdeklődők az [email protected] címen tehetik fel a kérdéseiket.

Rengeteg zsidó sírkőre találtak egy lengyel építkezésen

A sírkövek egy piac alatt voltak, több réteg homokkal, téglával és más törmelékkel fedve, ahol most építkezni fognak.