Szaúd-Arábia a palesztin kérdés rendezéséhez köti a békét

Szaúd-Arábia a palesztin kérdés tisztességes és tartós rendezését kívánja, ami az arab békekezdeményezés fő kiindulópontja is volt – jelentette ki Szalmán bin Abdel-Azíz, a szunnita királyság uralkodója Donald Trump amerikai elnökkel vasárnap folytatott telefonbeszélgetésében az MTI szerint.

A két vezető az amerikai közvetítéssel az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálásáról szóló egyezség nyomán beszél egymással.

Szalmán a szaúdi állami hírügynökség szerint azt mondta Trumpnak, hogy nagyra értékeli a béke érdekében tett amerikai erőfeszítéseket, és országa tisztességes és tartós megoldást szeretne látni a palesztin kérdésre a szunnita királyság által 2002-ben javasolt arab békekezdeményezés alapján. Ennek keretében az arab országok felajánlották a kapcsolataik normalizálását Izraellel, cserében a palesztin kétállami megoldásért és Izrael kivonulásáért az 1967-es háborúban elfoglalt területekről.

Szaúd-Arábia nem ismeri el Izraelt. Ugyanakkor Rijád szeptember elején közölte, hogy engedélyezni fogja légtere használatát az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti légi járatok számára.

Az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel. Jared Kushner – aki nemcsak Trump főtanácsadója, hanem a veje is – abban reménykedik, hogy néhány hónapon belül egy további arab ország is rendezi viszonyát a zsidó állammal.

Eddig azonban egyetlen másik arab ország sem jelzett ilyen szándékot.

A palesztin vezetés hevesen bírálta Abu-Dzabi lépését, amellyel szerinte elárulta a pánarab álláspontot, miszerint a kapcsolatok normalizálásának feltétele az, hogy Izrael kivonuljon a megszállt területekről, és nyélbe üsse a kétállami megállapodást a palesztinokkal.

Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös és Kushner nemrég vitatták meg annak szükségességét, hogy a palesztinoknak és izraelieknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz.

Békedominó: Mely arab országok lesznek a következők?

Az Izrael és Egyesült Arab Emírségek között e héten megkötött békeszerződés egyfajta modell lehet a zsidó állam és arab államok közti további megállapodásokhoz.