Az EU óva intette Szerbiát és Koszovót nagykövetségeik Jeruzsálembe költöztetésétől

Az Európai Bizottság külügyekért felelős szóvivője a brüsszeli testület hétfői sajtótájékoztatóján óva intette Szerbiát és Koszovót nagykövetségeik Jeruzsálembe költöztetésétől – írja az MTI.

Peter Stano újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közös uniós álláspont szerint Jeruzsálem státuszáról az izraeliek és a palesztinok közötti széles körű béketárgyalások részeként kell megállapodni, ami tekintettel van mindkét állam elképzeléseire.

„Nézetünk nem változott, a kétállami megoldás mellett köteleztük el magunkat. Szerbiától, mint tagjelölt országtól, elvárjuk, hogy ehhez igazodjon és ezt az álláspontot tiszteletben tartsa” – hangsúlyozta.

Hozzátette: egyetlen EU-tagállamnak sincs nagykövetsége Jeruzsálemben, így minden olyan diplomáciai lépés, amely az EU közös állásfoglalását kérdőjelezi meg Jeruzsálemmel kapcsolatban, komoly aggodalomra ad okot.

Múlt pénteken, Donald Trump amerikai elnök, Aleksandar Vucic szerb államfővel és Avdullah Hoti koszovói miniszterelnökkel történő megbeszélést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Belgrád – összhangban az amerikai politikával – szintén áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avívból Jeruzsálembe. A megbeszélésen, amelynek a washingtoni Fehér Ház adott otthont, Vucic és Hoti elsősorban kétoldalú gazdasági kapcsolataik rendezésében állapodott meg.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök ugyancsak múlt pénteken közölte, hogy Koszovó is Jeruzsálemben fogja megnyitni nagykövetségét, miután a muszlim többségű ország útnak indítja diplomácia kapcsolatait Izraellel.

Hogyan került Koszovó Trump közel-keleti sakktáblájára?

Szerbia és Koszovó behúzása a közel-keleti folyamatokba majdnem mindenkit váratlanul ért. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.