Németország bezárta határait a volt Szovjetunióból érkező zsidók előtt

A koronavírus miatti helyzetre hivatkozva Németország felfüggesztette azt a korábbi gyakorlatot, hogy a volt Szovjetunióból származó zsidóknak letelepedést biztosítson – írja az azonnali.hu.

A lap beszámol róla, hogy az elmúlt évtizedekben több tízezer zsidó származású bevándorló kapott lehetőséget a letelepedésre, így alig 20 év leforgása alatt Németországnak több, mint százezer zsidó lakosa lett. Erre 1990-ben Helmut Kohl német kancellár és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár megállapodása nyújtott lehetőséget. A mérlegelési szempontok között az antiszemitizmusnak a rendszerváltás utáni növekedése és a németországi zsidó közösség újjáépítése egyaránt szerepet játszottak.

A legnagyobb bevándorlási hullám az 1990-es években volt, évente mintegy 10-20 ezer zsidó folyamodott letelepedési engedélyért, 2007-től kezdve ugyanakkor számuk drasztikus csökkent és évente alig pár százan igyekeztek Németországban megtalálni új otthonukat.

Olyannyira, hogy a Németországban is megjelenő antiszemitizmus, illetve a sokszor nehéz körülmények miatt számos zsidó hagyta el az országot, így míg a németországi zsidók száma 2006-ban még 107 ezer volt, 2019-ben már csak 94 ezerre tehető.

Újabb zsidóellenes támadások Németországban és Ausztriában

Grazban inzultáltak egy zsidó vezetőt, Berlinben pedig egy zsidó tulajdonú szórakozóhelyet gyújtottak fel. 

Most a koronavírus-járvány miatti helyzetre hivatkozva a német hatóságok leállították az 1990 óta működő letelepedési engedély-rendszert és az egykori Szovjetunió tagállamaiban egyetlen német nagykövetség, konzulátus sem adhat ki jelenleg beutazási engedélyt e törvényre hivatkozva.

A németországi zsidó hitközségeket felkavarta a döntés, annál is inkább, mert eközben a német nemzetiségű bevándorlók számára nincs korlátozás. A Jüdische Allgemeine című német zsidó hetilap szerint Josef Schuster, a hitközségek elnöke felszólította Berlint, hogy „korrigáljon“, azaz tegye újra lehetővé a zsidók bevándorlását.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Sergey Lagodinsky, a német Zöldek európai parlamenti képviselője is, aki szintén a zsidó bevándorlás keretében érkezett Németországba 14 évesen a szüleivel 1993-ban.

A teljes cikk itt olvasható el.