Izraeli alkalmazással előzik meg a mobilozást vezetés közben

A gépkocsi vezetőülésének közelségét érzékelve automatikusan kikapcsolja a telefon üzenetküldő funkcióit — írja a zsido.com.

“A koronavírus komoly probléma és rendkívül erős a PR-ja is, de ettől még jóval többen halnak meg olyan közlekedési balesetekben, melyeket a mobiltelefon-használat okozott. A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésébe hatalmas pénzt fektetnek, szinte korlátlan forrásokat áldoznak arra, hogy három hónappal a versenytársak előtt tudjanak piacra lépni a védőoltással. Ehhez hasonlóan kellene harcolni a vezetés közbeni szöveges üzenetküldés ellen is, mellyel rengeteg életet lehetne megmenteni”

– jelentette ki Gil Sheratzky, a SaverOne nevű izraeli start-up cég igazgatója. A cég a mobiltelefonok vezetés közbeni, felelőtlen használata miatt bekövetkezett közlekedési balesetek számát próbálja meg egy új alkalmazás segítségével csökkenteni.

“Nagyon sok tanulmány vizsgálja a közlekedési balesetek és a mobiltelefon-használat közötti összefüggéseket. Általában 25 és 70% közötti eredményt mutatnak ki. Az izraeli rendőrség közlekedési osztálya szerint viszont a balesetek több mint 70 százalékáért a mobilhasználat a felelős”

– tette hozzá.

A Tel-Avivi Tőzsdére a napokban bevezetett céget 2014-ben alapították, és eddig 10 millió dolláros tőkét gyűjtöttek össze.

“A cégalapítással az volt a célunk, hogy egy életmentő technológiát használó termékkel vegyük fel a küzdelmet a közlekedési balesetek első számú okával: a vezetés közbeni mobiltelefon-használattal. Bár a legegyszerűbb módszer a készülék vezetés előtti kikapcsolása lenne, a megoldás megtalálása sokkal összetettebb technológia kihívást jelent, mert az autóvezetők nem hajlandóak megtenni ezt az egyszerű lépést”

– mondta Ori Gilboa, a SaverOne elnöke.

SaverOne System – Demo

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az alkalmazás különbséget tud tenni az utasok és a sofőr készüléke között, és csak az utóbbit kapcsolja ki.

“A legjobb tudomásunk szerint nincs még egy olyan technológia a világon, mely azonosítani tudná a vezető telefonját”

– tette hozzá Gilboa.

Az azonosítás után a SaverOne blokkol bizonyos funkciókat a telefonon, melyeket a sofőr nem tud visszaállítani, amíg a vezetőülésben tartózkodik.

“Egy függőséggel állunk szemben, tehát a megoldásunk csak akkor lehet hatékony, ha nem bízzuk a sofőrre a döntést”.

A lekapcsolt alkalmazások akkor lépnek ismét működésbe – szintén automatikusan -, ha a vezető már elhagyta a gépkocsit.

A SaverOne elnyerte a közlekedésbiztonsággal foglalkozó “Zöld Fény Szövetség” és a vallásos mentőszervezet, az Ichud Chácálá támogatását és együttműködését. A cég azt szeretné elérni, hogy kormányrendelet írja elő az alkalmazás telepítését a jogosítvány megszerzése előtt, a biztosítótársaságok pedig díjkedvezménnyel honorálják az alkalmazás használatát.

“Az Európai Unióban már elfogadtak egy olyan törvényt, mely 2022-től előírja a mobiltelefonok figyelemelterelő hatását kiküszöbölő technológia alkalmazását. Jelenleg még sehol a világon sincs érvényben efféle szabályozás, de egyértelmű, hogy ebbe az irányba haladunk”

– mondta Gilboa.

“Már az izraeli rendőrség és a hadsereg is elkezdte az alkalmazás tesztelését. Az év végéig egy buszsofőröknek szánt alkalmazást is forgalomba hozunk, melyre az összes közlekedési vállalat nagy várakozással tekint”

– tette hozzá.