Lánya szerint elrabolták a „ruandai Schindlert”

Lánya szerint elrabolták Paul Rusesabaginát, az 1994-es ruandai népirtás során több mint ezer ember életét megmentő egykori szállodavezetőt, akinek 1994-es tetteiről egy hollywoodi film is készült.

A ruandai rendőrség szerint a férfit súlyos bűncselekmények vádjával külföldön fogták el „nemzetközi együttműködés” keretében, miután letartóztatási parancsot adtak ki ellene súlyos bűncselekmények, köztük terrorizmus, gyújtogatás, emberrablás és fegyvertelen ruandai civilek meggyilkolása miatt. Bár az AP szerint a hatóságok további részletekkel nem szolgáltak, azt sugalmazták, hogy a letartóztatásban az Interpol is érintett volt.

Rusesabagina lánya, Carine Kanimba az AP-nek azt mondta, hogy utoljára a múlt héten beszélt az apjával, mielőtt a férfi Dubajba utazott. A nő nem szolgált bizonyítékkal annak alátámasztására, hogy apját elrabolták Dubajban. Elmondása szerint családja nem tud kapcsolatba lépni a férfival.

A ruandai ügyészség azzal vádolja Rusesabaginát, hogy tagja olyan „terrorszervezeteknek”, mint a Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért (MRCD-UBUMWE), amelynek alapítója volt, és amelynek katonai szárnyai merényleteket követtek el ruandai földön. Kanimba szerint az apja ellen felhozott vádak koholmányok, amelyekre nincs bizonyítékuk a ruandai hatóságoknak.

Kicsoda Félicien Kabuga, a ruandai Eichmann?

Nem a holokauszt volt az utolsó népirtás a világ történelmében, és nem is a ruandai – véli egy izraeli lap szerzője. De milyen feladatokat ad ez a mai ember számára?

Az egykori kelet-afrikai belga gyarmaton 1994. április 6-án kezdődött tömegmészárlás száz napja alatt 800 ezer, többségükben a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert, valamint mérsékelt hutut öltek meg, miután a hutu népcsoporthoz tartozó Juvénal Habyarimana elnök és vetélytársa, Cyprien Ntaryamira repülőgépét lelőtték a főváros felett. A támadás elkövetőit azóta sem nevezték meg. A harcok 1994 júliusában értek véget, amikor a jelenlegi ruandai elnök, Paul Kagame vezette, tuszi lázadó Ruandai Hazafias Front Ugandából benyomult az országba, és átvette a hatalmat.

A 66 éves Rusesabagina – akinek történetéről 2004-ben jelent meg film Hotel Ruanda címmel – a ruandai népirtás idején számos tuszinak biztosított menedéket hutu szélsőségesek elől az egyik fővárosi szállodában, később pedig segített nekik megszökni.

A több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletember, Oskar Schindler után „ruandai Schindlernek” nevezett férfi tettéért számos kitüntetést kapott, George W. Bush volt amerikai elnök 2005-ben az Elnöki Szabadság érdemrenddel tüntette ki.

Rusesabagina korábban a Kagame-kormány uralmát diktatúrának minősítette, és felszólította a nyugati országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Ruandára az emberi jogok tiszteletben tartásáért. A ruandai kormány válaszul csalónak nevezte a férfit.

Megtűrt népirtás: a nemzetközi rendszer csődje

A világ vezetői nem tanultak a múlt hibáiból, és inkább elfordulnak, csak ne kelljen beavatkozniuk az üldözöttek érdekében. Hajdú Tímea írása.